”Vi smitter hinanden med venskaber”
God Skolestart hedder et ByLivKolding-projekt, som spreder venskaber blandt de mindste elever på flere af Koldings skoler. Projektets seneste fællesspisning for børn og forældre i Skovparken var en kæmpe succes.
Lyden af børns latter og højlydte lege fylder luften i Skovparken en onsdag aften i maj hvor godt 130 børn og voksne er samlet til en hyggelig stund. Arrangementet er en del af projektet God Skolestart, som ByLivKolding står for i samarbejde med flere folkeskoler i Kolding.
Rundt omkring kan man se børn, der leger, mens andre sidder ved et bål og rister snobrød. Familierne er spredt ved borde og bænke, klar til at dele et måltid og nyde en aften sammen. Både børn og voksne deltager i aktiviteterne og finder tydeligvis glæde i hinandens selskab.
Med et stort smil byder Kirsten Voss, boligsocial medarbejder i ByLivKolding, velkommen til arrangementet:
- Det er megafedt, at så mange af jer deltager i vores arrangement. Det er helt vildt. I er bare for seje. Velkommen til og hyg jer.
Hun peger mod de forskellige aktiviteter og fortsætter:
- Der er hoppepude, og der er tændt et bål. Der er flere, der har noget snobrødsdej med, og vi har pinde, man kan låne. Husk der skal være en voksen ved bålet hele tiden."
Formålet med God Skolestart
Fællesspisningen denne onsdag er for elever i 1. A og 1. B på Bramdrup Skole. De er en blandet flok af børn fra Skovparken, Munkebo og villakvartererne i Bramdrupdam. Projektet er dog ikke kun begrænset til Bramdrup Skole, men inkluderer også Munkevængets Skole, Brændkjærskolen og Aalykkeskolen.
- Dette arrangement er en del af et større projekt, der hedder God Skolestart, som følger skoleklasser fra 0. klasse til og med 3. klasse. Vi arbejder på at styrke forældresamarbejdet og venskaber på kryds og tværs i klassen med disse arrangementer. Det har haft positiv effekt: Vi kan se, at legeaftalerne bare blomstrer, fortæller Kirsten Voss om projektets baggrund og mål og fortsætter:
- Lærerne spiller en stor rolle i planlægningen og kommunikationen med forældrene. De er med til at sørge for, at sedler bliver sendt med hjem og husker eleverne på at tilmelde sig. De kender jo familierne rigtig godt. Desuden er forældrerådene også med i planlægningen.
Projektet bygger broer og nedbryder myter
Dareen Merhi er beboer i Skovparken og mor til Amilia i 1.A. Hun deler gerne sine tanker om projektet:
- Tankerne bag projektet er rigtig gode. Det med at bygge bro mellem skole og hjem er vigtigt. Skovparken anses måske ikke som et sted, der er særlig fedt at være, men det er godt, at de andre børn også kan opleve, at det faktisk er et helt almindeligt sted at bo, siger Dareen Merhi.
Hun fremhæver også betydningen af legeaftaler:
- Legeaftaler er vigtige, fordi med 23 børn i klassen er det ikke alle, man får leget med. Legeaftaler er med til at inkludere alle og skabe en hyggelig atmosfære. Det med at være hjemme hos andre, det er jo noget helt andet end skolen. Det er at åbne en dør til det lidt mere private rum.
ByLivKoldings boligsociale medarbejder Kirsten Voss understreger, at projektet også skal nedbryde fordomme og skabe stærkere bånd mellem børnene på tværs af bopæle:
- Vi har desværre hørt nogle myter om, at man ikke må komme på legeaftale i Skovparken, og at forskellige grupper ikke leger så godt sammen. Det vil vi gerne gøre noget ved, ved at børnene og deres forældre lærer hinanden at kende. Vi synes, det er megafedt at invitere alle til Skovparken, så dem, der ikke bor her, også kan se, hvor dejligt her er.
Birgitte og Louis Lindholdt Fevre er forældre til Elenora i 1. klasse. De deler også gerne deres oplevelser med God Skolestart:
- Jeg tror, det bidrager til fællesskabet i klasserne og til samfundet generelt. Jeg synes, det er en god idé at deltage i og støtte sådan et arrangement, siger Louis Lindholdt Fevre.
- Vi har været med til alle arrangementerne. Det giver et godt fællesskab forældrene imellem, fordi der er tid til at komme i snak med de forskellige forældre. Børnene leger sammen, og der laves legeaftaler. Og så ruller den ligesom derfra, siger Birgitte Lindholdt Fevre."
Louis Lindholdt Fevre synes, Skovparken fortjener et bedre omdømme, og det vil han gerne støtte.
- Skovparken har haft et vist ry. Vi vil gerne være med til at ændre dette ry, især for skolens skyld, da mange børn kommer herfra. Vi vil gerne bakke op om boligområdet.
Fremtiden for God Skolestart
Projektet God Skolestart er en del af indsatsen Uddannelser og Livschancer i ByLivKoldings boligsociale helhedsplan. Kirsten Voss håber, at projektet har en så positiv effekt, at det kan finde finansiering til at fortsætte, når helhedsplanen engang slutter.
- Vi tager udgangspunkt i en filosofi om, at vi smitter hinanden med venskaber. Vi tror på, at man kan skabe venskaber på kryds og tværs i klassen ved at styrke forældresamarbejdet og kontakten mellem skolen og hjemmet, siger Kirsten Voss.
Denne hyggelige aften i maj er i hvert fald godt eksempel på, hvordan man kan bygge bro mellem skole og hjem, skabe nye venskaber og fællesskaber, hvor alle børn og deres forældre føler sig velkomne og inkluderede.