”Latter er livskraft”
Karen-Marie Lillelund spredte både latter og eftertanke på et foredrag for beboere i ByLivKoldings boligområder om humorens lyksaligheder.
Det blev en aften fyldt med humor og livsvisdom, da forfatter og foredragsholder Karen-Marie Lillelund gav et inspirerende foredrag for beboere i de boligområder, hvor ByLivKolding arbejder. Arrangementet bidrog til ByLivKoldings indsats om at skabe sammenhængskraft og medborgerskab gennem sociale møder brobygning mellem beboerne i boligområderne.
I løbet af aftenen gav Lillelund en række forskellige perspektiver på, hvordan humor kan integreres i vores liv til at skabe daglig glæde og trivsel.
Hun understregede vigtigheden af, at den humoristiske tilgang begynder hos os selv og opfordrede deltagerne til at reflektere over, hvordan de kunne indføre humor på arbejdet, i deres parforhold og i forhold til deres egen personlige udvikling.
- Latter er livskraft. Vi skal huske, at latteren er ren livskraft, og at vi ikke skal lade nogen stjæle vores lattermildhed, heller ikke, når vi er i krise. Som den tyske filosof Kant sagde klogt: ”Som modvind til livets mange sorger har himlen skænket mennesket tre gaver: håbet, søvnen og latteren”. Og humor er verdens bedste værktøj, fastslog Lillelund under foredraget.
Hun delte også en tankevækkende observation om, hvordan samfundets latterniveau er faldet over tid:
- Man har fundet ud af, at vi i 50'erne grinede i gennemsnit i 20 minutter om dagen. I år 2000 var vi nede på 7 minutter. Så vi er på en nedadgående kurve, og derfor har vi brug for mere humor. Humor kan noget, som intet andet kan i vores liv. Humoren får os til at bære over med andre, når de er idioter, og med os selv, når vi er idioter. Vi er alle sammen idioter med jævne mellemrum.
”Grin selv noget mere!”
Lillelund udfordrede også den udbredte misforståelse om, at nogle mennesker simpelthen mangler humoristisk sans. Hun argumenterede for, at alle har potentiale til at udvikle deres humoristiske evner gennem træning og øvelse.
- Det opmuntrende er, at vi også alle sammen har adgang til humor. Der er blevet forsket i det, og man har fundet ud af, at alle mennesker har mulighed for at udvikle humoristisk sans. Det er vigtigt at have humoren med. Hvis vi hver eneste gang, vi møder et bump i hverdagen, er nødt til at sætte os ned og gå i grupper og snakke om det - lave en planche - så bliver det simpelthen for vanskeligt at være til. Så derfor er vi nødt til at have den genvej, der hedder humor.
Karen-Marie Lillelund delte også sjove fakta om latterens sundhedsmæssige fordele:
- Latter og motion ligner hinanden så meget, at latter kan erstatte motion. Man forbrænder lige så mange kalorier ved at grine, som man gør ved at løbe. Jeg kan godt se, at der sidder nogle her og tænker, at hun ikke er den bedste repræsentant. Men der er jo ingen, der ved, hvordan jeg ville se ud, hvis jeg ikke grinede hver dag, sagde hun med et glimt i øjet og kom derefter med en opfordring til at gå forrest og begynde at grine mere:
- Vi ønsker os medarbejdere med humor, kolleger med humor, kærester med humor, og det gør da heller ikke noget, hvis kioskmanden og kasseassistenten har et humoristisk overskud. Men det hjælper ikke meget, hvis vi nøjes med at ønske os, at omgivelserne har humor. Vi kan som bekendt ikke ændre andres adfærd - kun vores egen.
Det velbesøgte arrangement på KUC (Kolding Kommunale Uddannelsescenter), tiltrak et stort engageret publikum, der fik trænet lattermusklerne godt og grundigt undervejs.
- I flere af boligområderne er der behov for at understøtte, udfordre og udvikle det lokale frivillige liv og integration af nye beboergrupper. Det håber vi, at dette arrangement har medvirket til, siger Kim Hansen, Faglig leder i ByLivKolding.