Guide berettede om oversvømmelser, krige og brande
Tekst og foto: Tor Stenstrop
Fra klokken 16 på den første dag af seminaret var der dømt fri eftermiddag med mulighed for netværksaktiviteter på egen hånd eller deltagelse i en guidet tur rundt i Tønder. Mange valgte det sidste og fik en helt særlig oplevelse i Tønders smalle gader.
De fremmødte, der valgte at deltage i den guidede tur, samledes ved Torvet, hvor guiden, Jens Rasch, allerede ventede i sin karakteristiske kagmanddragt. En dragt, der i sin tid markerede byens bøddel – kagmanden, som straffede lovovertrædere med pisk og kagstrygning. Det var tydeligt, at guiden lagde vægt på at gøre byens historie både nærværende og vedkommende.
Jens Rasch lagde ud med at forklare, at Tønder engang var Hansestad og Danmarks ældste købstad. Hans stemme rungede let i de smalle gader, mens han fortalte om byens oprindelse omkring år 1040, og hvordan dens placering og tætte samhandel med omverdenen havde formet dens udvikling.
Turen fortsatte ind gennem de ældste dele af Tønder, et område, der i århundreder var beskyttet af byportene. Deltagerne passerede charmerende, skæve huse og krogede stræder, mens guiden underholdt med fortællinger om de mennesker, der engang havde boet her: Handlende, håndværkere, sømænd og simple borgere med hver deres rolle i byens liv.
Undervejs kom guiden også ind på de større historiske sammenhænge. Han forklarede, hvordan historiske begivenheder i Slesvig-Holsten, Danmark og Tyskland igennem århundreder havde haft direkte betydning for byens udvikling. Skiftende grænser, kulturel mangfoldighed og naboernes sprog og skikke formede Tønder anderledes end mange andre byer i landsdelen.
Jens Rasch berettede ivrigt om oversvømmelser, brande, sygdomme, krige og andre katastrofer. Da turen til sidst nåede sin ende, havde deltagerne ikke alene set Tønders ældste gader med nye øjne, men også fået en dybere forståelse for byens plads i den større, nordeuropæiske historie.