”Smilet er vores fælles sprog!”
Foredrag for unge folkeskoleelever i Kolding med tryllekunstneren og globetrotteren, Jesper Grønkjær, bød på lærerige rejsehistorier og gode råd til at klare livets strabadser.
Der er stadig plads til magi og undren i en højteknologisk verden fuld af skærme. Det blev tydeligt demonstreret, da tryllekunstneren og foredragsholderen Jesper Grønkjær trådte ind på scenen i Brændkjærhallen i september til et foredrag arrangeret af ByLivKolding.
Foran 500 store folkeskoleelever fra Brændkjærskolen, Munkevængets Skole, Bramdrup Skole og Ålykkeskolen leverede han et medrivende foredrag, der ikke kun bød på tryllekunster og korttricks, men også formåede at give inspiration til at klare livets skyggesider. Resultatet var begejstring og fascination i rigelige mængder for i løbet af formiddagen blev de unge inviteret ind i en verden fyldt med smil, undren og hjertevarme.
- Hvis vi ønsker at have gode venner og gode familiemedlemmer, så bliver vi nødt til selv at være gode venner og gode familiemedlemmer. Fordi vi bliver tit det, vi får, sagde Jesper Grønkjær i sin indledning, mens han viste fotos og videos fra sit rejseliv.
Jesper Grønkjær er ikke blot en almindelig tryllekunstner, han er en ægte globetrotter, der har brugt de sidste 25 år på at rejse verden rundt og skabe smil på menneskers ansigter. Han har erklæret sig selv som smilets ambassadør, og når man hører hans foredrag, forstår man hvorfor.
- Jeg plejer at sige, at smilet er det sprog, man taler på tværs af landegrænser, hudfarve, kulturelle skel og religion. Jeg kan også se, når jeg kigger rundt her, at der er nogle, som ser anderledes ud end mig. Der er nogle, som bruger tørklæder, og der er nogen, som ikke gør. Vi er forskellige, og der skal være plads til os allesammen. Og jeg tror, at smilet kan være et fælles sprog for os alle, sagde Jesper Grønkjær og fortsatte:
- Jeg tror, at uanset hvem vi er, så er det rigtig vigtigt, at vi oplever succes. Det er vigtigt, at vi får noget ros og noget anerkendelse. At der er nogen, der kommer og siger ”Hey, du er god nok, som du er”. Det er igennem succeserne, at vi bliver modnet som mennesker. Så det her foredrag handler også om, at vi skal huske at rose og anerkende hinanden. Og nej, vi er ikke gode til de samme ting. Men vi er alle sammen gode til et eller andet.
”Vi skal have mere øjenkontakt”
På sine mange rejser ud til verdens fjerne afkroge har Jesper Grønkjær med egne ord mødt alle slags mennesker lige fra indianere til munke, fra kannibaler til gangstere, og fra beduiner til helt almindelige mennesker. Hans eventyr har sågar bragt ham ind i Eventyrernes Klub.
Det, der gør Jesper Grønkjærs rejser og foredrag bemærkelsesværdige, er hans evne til at få folk til at åbne op. Han balancerer dygtigt mellem humor og seriøsitet i sine møder med fremmede mennesker. Disse møder udvikler sig ofte til hjertevarme samtaler, der efterfølgende deles i hans foredrag.
- Jeg har jo lige et lille videoklip ude fra junglen fra vores sidste tur til Mellemamerika, hvor vi boede i en lille åben junglehytte. Der var ingen ydermur og ingen vinduer, så flagermusene fløj lige ind igennem hytten. Hvorfor slæber jeg mine børn med ud på sådan nogle ekspeditioner? Det er der flere grunde til. Jeg nyder at komme ud nogle steder, hvor der ikke er internet og mobildækning. Og jeg ved godt, det lyder skræmmende. Det er det også for mig. Men så er der tid til at snakke sammen.
- For vi snakker ikke særlig meget sammen i Danmark. Vi kigger ikke på hinanden. Vi har ikke øjenkontakt. Vi kigger på en skærm. Så derfor er det rigtig fedt at blive tvunget til pludselig at være sammen og spille kort eller Matador. Det lyder måske kedeligt. Men det skaber et fællesskab. Og det, synes jeg, er vigtigt, fastslog den tryllende foredragsholder og tilføjede:
- Jeg har faktisk ikke mødt særligt mange glade millionærer på mine rejser. Til gengæld har jeg mødt mange glade fattige. Så måske stræber vi efter det helt forkerte, når vi har travlt med at tjene penge og få en god karriere, samtalekøkken, dobbelt carport, en scooter eller en fed iPhone. Måske skal vi bare slappe lidt af og huske, at det ikke nødvendigvis er der, lykken ligger og venter på os.
Foredraget med Jesper Grønkjær ligger i forlængelse af ByLivKoldings indsats ”Uddannelse og Livschancer”, som går ud på at styrke uddannelse og beskæftigelse blandt unge i alderen 18-29 år ved at tilbyde en håndholdt uddannelses- og beskæftigelsesindsats.
- Der er i dag en del børn og unge, der har svært ved at navigere i forhold til uddannelse og job. De har behov for en hjælpende hånd og dermed flere chancer til at få et meningsfuldt liv. Og nogle gange skal de unge ikke fyldes med nyttige informationer om uddannelsesveje men bare opleve at få noget god inspiration. Det er formålet med dette foredrag, siger Susanna Arntsen, boligsocial medarbejder i ByLivKolding.
”Se verden på en ny måde!”
Jesper Grønkjærs one-man show bød udover foredrag og rejseberetninger på trylleri og humor. Publikum blev inddraget i showet på sjove måder, som f.eks. når han lavede frække ballondyr eller lod en elev blive ”savet over”.
Foredraget var i det hele taget en blanding af skøre indslag, sjove numre, fortælleglæde, opbyggelige pointer og forundring. Hans vigtigste pointe var at illustrere, hvordan man kan ændre perspektiv og at se verden på en ny måde. Og måske ovenikøbet overvinde sine udfordringer og klare mødet med modgang.
- Nu siger jeg noget, som lyder blæret, og det er slet ikke meningen. Det er mere for at dele en glæde med jer. Ved I hvad? Jeg var ham, der var dårlig i skolen. Jeg fik dårlige karakterer i engelsk. Nu taler jeg engelsk hver uge, men jeg gør det, fordi jeg har lyst til det. Jeg fik dårlige karakterer i geografi. Nu rejser jeg verden rundt. Jeg fik elendige karakterer i samfundsfag. Nu lever jeg af at holde foredrag og lave tv. Og jeg blev smidt ud af dansk, fordi jeg aldrig havde lavet en dansk stil. Nu har jeg lige udgivet min femte bog. Så vi er nogle, som ikke passer ind i systemet, men vi kan faktisk alle sammen passe ind et eller andet sted alligevel. Og fordi man føler sig dårlig i skolen, så skal man ikke føle sig selv dømt ude. Der skal nok blive en god plads til dig, for der er en plads til os alle sammen, erklærede Jesper Grønkjær.
Og således blev Brændkjærhallen denne formiddag i september fyldt med latter og inspiration, da Jesper Grønkjær delte sine livsberetninger og positive budskaber med unge folkeskoleelever fra Brændkjærskolen, Munkevængets Skole, Bramdrup Skole og Ålykkeskolen.
Efter foredraget tog mange af eleverne sig tid til at tage billeder med tryllekunstneren og sige tak for en inspirerende oplevelse. Det var tydeligt, at foredraget ikke kun underholdt, men også gav stof til eftertanke hos eleverne.
- Det var et godt og lærerigt foredrag, sagde to piger på første række, før de igen var over alle bjerge på vej til frikvarteret, vennerne, ungdomslivet og deres fremtid.