Fra marginaliseret til mangfoldigt – erfaringer om boligområders omdannelse
Tekst og foto: Tor Stenstrop
Fra ALFABO deltog udviklingschef Stefan Vestergaard og direktør Erik Lønne Gottfredsen, der beskrev den igangværende omdannelse af Munkebo i Kolding. De fortalte om, hvordan en tidlig indsats var afgørende for at skabe tryghed og opbakning, længe før den første mur blev revet ned.
Som bygge- og udviklingschef Stefan Vestergaard forklarede, satte ALFABO tidligt fokus på at åbne bydelen op og styrke fællesskabet. Der blev f.eks. fjernet et tæt hegn ved den lokale skole, så skole og boligområde nu kan se hinanden. Der blev også anlagt stier, arrangeret aktiviteter og igangsat samarbejder, der gik på tværs af matrikelgrænser, for at skabe en mere sammenhængende bydel.
ALFABO prioriterede at inddrage beboerne aktivt og styrke deres lyst til at deltage i frivillige aktiviteter. Et særligt tiltag var ansættelsen af en bydelskonsulent, som kan bevæge sig frit i hele bydelen og ikke kun inden for boligselskabets grænser. Desuden har afdelingsbestyrelserne spillet en afgørende rolle som drivkraft for arrangementer og fælles oplevelser, der skaber en stærkere identitet og sammenhængskraft i området.
På den fysiske front er ALFABO netop gået i gang med at nedrive 92 boliger for at gøre plads til et nyt plejehjem. Det vil bringe nye arbejdspladser og mere liv ind i området. Genhusningen af beboerne er foregået med stor hensyntagen til deres ønsker og behov. Det har krævet grundig kommunikation og tæt samarbejde mellem beboerdemokrati, administration og boligsociale indsatser.
Resultatet er en relativt smertefri proces, hvor langt de fleste beboere er blevet genhuset inden for Munkebo. Det er dog stadig smerteligt for ALFABO at skulle rive gode boliger ned.
- Det er 92 særdeles velfungerende boliger, som vi fjerner, og det føles som spild af ressourcer. Men fakta er, at man skal gøre det, der står i lovgivningen, ellers kommer der nogen andre og gør det, forklarede Erik Lønne Gottfredsen, direktør i ALFABO.
ALFABO har også udnyttet omdannelsesprocessen til at skabe jobmuligheder for beboere. Gennem samarbejder med Jobcentret og boligsociale indsatser har man hjulpet borgere tættere på arbejdsmarkedet. Blandt 30 borgere i et toårigt projekt er halvdelen nu helt eller delvist selvforsørgende, hvilket både styrker den enkeltes livssituation og bydelens samlede robusthed.
Udviklingschef Stefan Vestergaard og direktør Erik Lønne Gottfredsen fra ALFABO
Fra planetby til mangfoldigt bykvarter
Fra Himmerland Boligforening deltog udviklingschef Svend Buch og tidligere formand Jens Peter Andersen, der beskrev omdannelsen af Aalborg Øst, med det centrale boligområde Kildeparken i fokus. Her startede processen for 20 år siden – længe før de nye lovkrav og parallelsamfundslovgivning. Man havde frihed til selv at definere strategien, men alligevel gennemførte man mange af de samme tiltag, der i dag kræves ved lov: infrastrukturforbedringer, nedrivninger, genopbygninger og boligsociale indsatser.
Udviklingschef Svend Buch fra Himmerlands Boligforening
I Aalborg Øst er universitetet, et nyt sygehus og nye erhvervsområder vokset frem, så den tidligere ”planetby” nu er bedre integreret i byen. I Kildeparken har man skabt flere boligtyper, så beboerne kan vælge mellem op til 20 forskellige lejlighedstyper. Det har gjort det muligt for mange at blive i området, men måske i en ny bolig, der passer bedre til deres behov. Samtidig har nedrivninger og opførelse af et sundhedshus skabt nye muligheder og gjort områdets attraktivt.
Jens Peter Andersen, der som tidligere formand i Himmerland Boligforening har fulgt processen tæt, fremhævede vigtigheden af beboernes valgfrihed og gode informationstilbud. Man kunne frit vælge mellem flere boligtyper og antallet af genhusninger blev minimeret ved at tilrettelægge renoveringerne i etaper. En detaljeret folder over boligerne, mulighed for én-til-én møder med rådgivere og en løbende inddragelse af et beboerudvalg var alle elementer, der skabte tryghed og accept.
Jens Peter Andersen, beboer og tidligere formand i Himmerland Boligforening
Erfaringsudveksling, diskussion og læring på tværs
Både ALFABO og Himmerland Boligforening understregede, at omdannelsen af udsatte områder kræver en indsats på flere niveauer: Bygninger, infrastruktur, boligsammensætning og fællesskaber skal tænkes sammen. Boligsociale indsatser, opbygning af relationer og inddragelse af beboere gør processen mere legitim, forankret og bæredygtig.
Fokus i debatten var på alt fra udfordringerne ved bestemte lejlighedstyper til håndteringen af genhusning, beboerinddragelse og skabelsen af en langsigtet social og fysisk helhed. Diskussionen viste tydeligt, at omfattende forandringer kan gennemføres på en ordentlig måde, når mennesker, planlægning og partnerskaber går hånd i hånd.
I debatten deltog også beboere fra andre boligområder, f.eks. Skovparken i Kolding, der også står foran en stor omdannelsesplan. Her spurgte en beboer nysgerrigt ind til Himmerlands erfaringer, særligt med lejlighedstyper, der viste sig svære at udleje. Det affødte en åben dialog om, hvordan det er nødvendigt undervejs at justere strategier, skalere antallet af visse lejligheder ned og overveje huslejefordeling, så beboerne føler, at de får ”nok for pengene”.
Men som det blev understreget fra panelet, handler en stor del af processen om at samle inspiration og justere løbende. Som Stefan Vestergaard og Erik Lønne Gottfredsen fra ALFABO sagde:
- Vi har kastet os ud i det med hjertet og prøver løbende nogle ting af. Vi har udviklet Munkebo, mens vi har lagt skinnerne foran os.
Hermed sluttede debatten, der både i oplæg og dialog med salen viste, at beboerinddragelse er et meget vigtigt fokuspunkt. Erfaringerne fra Munkebo og Aalborg Øst viser, at når beboerne høres, og når der er fleksible løsninger i spil, så kan omfattende omdannelser skabe bedre og mere mangfoldige boligområder.