Et netværksseminar fuld af faglighed
Tekst og foto: Tor Stenstrop
Hotel Tønderhus dannede i november ramme om ByLivKoldings årlige seminar for kvarternetværkene i Brændkjær/Fjordparken/Haderslevvej, Kvarteret ved Munkebo, Skovparken/Skovvejen-kvarteret og Sydvest-kvarteret i Kolding.
Seminaret blev traditionelt afviklet over to dage, hvor fagpersoner, ansatte og beboere fik mulighed for de gode faglige og uformelle samtaler, der opstår i løbet af sådan et ophold med debatter, oplæg, gruppearbejde og socialt samvær.
Alle dem, der er med i kvarternetværkene, bidrager på den ene eller anden måde til at skabe trivsel og positive resultater i boligområderne i ByLivKoldings helhedsplan. Seminaret sætter hvert år fokus på, hvordan samarbejdet i det daglige kan styrkes. I år var der særligt fokus på omdannelsesområderne i Kolding: Munkebo og Skovvejen/Skovparken.
Efter morgenmaden bød sekretariatsleder for ByLivKolding, Helle Fjord Larsen, velkommen og introducerede dagens første programpunkt: Et oplæg af Lasse Kjeldsen, der er chefkonsulent i det snart hedengangne Center for Boligsocial Udvikling. Oplægget havde titlen ”Fra marginaliseret til attraktivt boligområde – med et internationalt perspektiv”.
Lasse Kjeldsen, chefkonsulent fra Center for Boligsocial Udvikling holdt sit sidste officielle oplæg på seminaret. Centeret blev nedlagt som led i en besparelse 1.1.2025.
LÆS MERE OM LASSE KJELDSENS OPLÆG HER
Derefter var der paneldebat med ALFABO og Himmerland Boligforening. ALFABO lagde ud med et oplæg fra direktør Erik Lønne Gottfredsen og bygge- og udviklingschef Stefan Vestergaard om den omdannelsesproces, der er i gang i Munkebo. Her er man i fuld gang med en fysisk og social omdannelse, der skal sikre en mere attraktiv, blandet bydel.
Oplæg med direktør Erik Lønne Gottfredsen og bygge- og udviklingschef Stefan Vestergaard
De havde selskab af udviklingschef i Himmerland Boligforening, Sven Buch, og den tidligere formand, Jens Peter Andersen, som fortalte om den omfattende renovering i Kildeparken i Aalborg Øst. En overstået renovering, de nu kan se tilbage på.
Et af seminarets faglige højdepunkter kom fra professor Claus Bech-Danielsen, Aalborg Universitet. Han satte i sit oplæg ”Fysiske omdannelser – hvad med beboeren?” fokus på beboernes perspektiv, særligt når det gælder tryghed og utryghed i forbindelse med fysiske omdannelser. Forskning viser, at beboernes prioriteter og bekymringer ikke altid matcher de professionelle aktørers forestillinger.
Professor Claus Bech-Danielsen fra Aalborg Universitet holdt et spændende og nærværende oplæg om forandringer i almene boligområder
LÆS MERE OM CLAUS BECH-DANIELSENS FOREDRAG HER
Dagens mange oplæg førte herefter til livlige gruppediskussioner, hvor deltagerne blev opdelt i faggrupper og beboergrupper, der sikrede konstruktive og fagligt solide samtaler om, hvad der reelt skaber værdi i boligområderne.
Om eftermiddagen perspektiverede projektleder Christina Fie Padkær fra Kolding Kommune de lokale omdannelsesindsatser set fra kommunens side. Her blev det tydeligt, at de politiske, økonomiske og planlægningsmæssige hensyn skal balanceres med boligselskabernes og beboernes virkelighed.
LÆS MERE OM CHRISTINA FIE PADKÆRS FOREDRAG HER
Torsdagens faglige program sluttede med en guidet tur, hvor deltagerne fik mulighed for at opleve Tønder på en helt ny og levende måde, mens de vandrede gennem byens smalle gader. Undervejs fik de et indblik i Tønders historie som Hansestad og Danmarks ældste købstad, mødte den historiske figur Kagmanden, og hørte om byens udvikling, påvirket af oversvømmelser, brande og skiftende grænser
Fredag formiddag bød på kvartnetværksmøder i de fire kvarternetværk, hvor deltagerne kunne drøfte specifikke problemstillinger. Dermed kunne den viden, der var opbygget gennem oplæg og diskussioner dagen før, konkretiseres og overføres til de enkelte indsatser.
SE FOTOS FRA KVARTNETVÆRKSSEMINARET HER
Inden frokost var det blevet tid til at høre Thomas Mygind med foredraget ”Få det bedste ud af det meste”. Thomas Mygind inspirerede deltagerne til at betragte forandringer og udfordringer som muligheder frem for forhindringer. Med enkle eksempler og humoristiske historier viste han, hvordan små justeringer i fokus, kropssprog og kommunikation kan gøre en mærkbar forskel i hverdagen.
LÆS MERE OM THOMAS MYGINDS FOREDRAG HER
ByLivKoldings kvarternetværksseminar 2024 var en gennemført faglig begivenhed, der samlede den nyeste forskning, internationale erfaringer og praktisk viden. Kombinationen af forskning, praksiserfaring og åbne diskussioner med beboere og fagpersoner skabte et solidt fundament for at arbejde mere målrettet med byudvikling, boligsociale indsatser og sikre forankrede løsninger i de kommende år.
Seminariets deltagere rejste hjem med et udvidet fagligt netværk, nye indsigter og en øget bevidsthed om, at forandringer i boligområder opstår gennem et engageret og tværfagligt samarbejde.