Fra boligområde til blomstrende bydelsfællesskab
I bydelen omkring Munkevængets Skole er Jacob Andersen en drivende kraft. Som strategisk bydelskonsulent arbejder han sammen med bygge- og udviklingschef Stefan Vestergaard fra ALFABO på at skabe sammenhæng og trivsel i lokalsamfundet omkring boligområdet Munkebo.
Der er store visioner på dagsordenen denne formiddag i fælleshuset Den Grønne Gren i Munkebo.
Mellem plancher og pjecer er Jacob Andersen og Stefan Vestergaard i fuld gang med at fortælle om de planer og indsatser, der er sat i gang i lokalsamfundet omkring ALFABOs boligområde Munkebo i det nordvestlige Kolding.
Munkebo har tidligere været på regeringens liste over omdannelsesområder og er pålagt at gennemgå en omfattende forandring med henblik på at skabe mere blandede by- og boligområder og øge beboernes livschancer.
Derfor har ALFABO i samarbejde med Kolding Kommune udarbejdet en strategisk udviklingsplan for Munkebo, og i processen med at udmønte den er Jacob Andersen ansat til at arbejde med det boligsociale på en utraditionel måde.
- Det er et fedt job, siger Jacob Andersen, da han beskriver sin rolle.
- Visionen er den gode og blandede by, som er en del af den strategiske udviklingsplan for Munkebo.
Som strategisk bydelskonsulent er hans fineste opgave at skabe inkluderende fællesskaber, hvor mennesker på tværs af kvarterer, matrikler, kulturer og sociale baggrunde kan mødes og danne relationer.
- Vi går ud med et mindset, der fokuserer på at skabe muligheder for alle borgere og beboere i området for at deltage og bidrage, i stedet for at sige: ”Her er nogle udsatte borgere, og nu skal vi hjælpe dem”, forklarer han.
Han og Stefan Vestergaard er fast besluttet på at skabe en fælles bydel, hvor beboerne i ALFABO, de private grundejere, Munkevængets Skole, daginstitutioner og de lokale foreninger i området kommer til at føle et fællesskab. Bydelen omkring Munkevængets Skole er den foreløbige arbejdstitel på dette fællesskab, fordi bydelen næsten er identisk med skoledistriktet og har en placering centralt i bydelen.
- Jeg kalder det omvendt inklusion. Jeg vil gerne skabe rammerne for fællesskaber som går udover eget boligkvarter, så beboerne i murermestervillaerne kommer ind i Munkebo og opdager, at her kan de sagtens danne relationer og fællesskaber. Der er f.eks. hoppepude, multibane og biodiversitetshave. På samme måde vil jeg også gerne have beboerne i Munkebo ud i resten af bydelen og deltage i alt det, som sker rundt om dem. Alle mennesker og boligområder har ressourcer, uanset hvor de bor, og det vil jeg gerne åbne folks øjne for, siger Jacob Andersen.
En samlet bydel
At se området omkring Munkebo som en samlet bydel er en idé, som er opstået hos Stefan Vestergaard bygge- og udviklingschef i ALFABO.
Det var ham, der så mulighederne for at søge midler fra Landsbyggefonden, ansøgte og for tre et halvt år siden kunne ansætte Jacob Andersens forgænger som landets allerførste strategiske bydelskonsulent i et omdannelsesområde.
- Vi har alt, der skal til for at være en landsby eller en officiel bydel. Vi har alt fra vuggestue til plejehjem. Der er gode indkøbsmuligheder, du kan blive klippet, komme på apoteket, på værtshus og meget mere. Ja, du behøver sådan set aldrig at komme ud af landsbyen, siger Stefan Vestergaard.
- Vi hørte i foråret 2020 om midler i Landsbyggefonden til utraditionelt boligsocialt arbejde vedrørende fysiske helhedsplaner. Dem søgte vi så og fik tildelt midler til en indsats målrettet social bæredygtighed med afsæt i den lovpligtige udviklingsplan i Munkebo. Dem kunne vi bruge på at ansætte en strategisk bydelskonsulent, fortæller han om historikken bag stillingen.
Udfordringen ligger i områdets beboersammensætning, som ikke er specielt homogent.
- Der er et godt mix mellem dem med den dyre udsigt og dem, der er lidt mere udsatte i forhold til regeringens socioøkonomiske kriterier. En stor del at tanken bag Jacobs stilling var at finde én, der kunne bygge bro mellem grupperne. At lave en blandet by i en eksisterende bydel, siger Stefan Vestergaard og fortsætter:
- Det er endt med, at vi hvert år laver en plakat med vores arrangementer, dels for at huske os selv på, hvad vi har lavet, og dels for at kunne beskrive udviklingen, når vi er færdige. Tanken med det er at beskrive den forandringsproces beboerne skal igennem, inden gravemaskinerne står her. Inden de fysiske forandringer, skal de gennem nogle mentale og sociale forandringer, og det er dem, vi er startet på med disse initiativer.
Han tilføjer, at deres arbejde i 2022 blev anerkendt med Business Koldings initiativpris.
Motionsløb binder borgere sammen
Et af de store events, Jacob Andersen har på bedding, er et motionsløb ved navn "Løb mellem husene", som han forsøger at introducere til bydelen omkring Munkevængets Skole. Det skal efter planen afholdes den 7. september. Ideen bag løbet er netop at skabe en forbindelse mellem de almene bebyggelser, naturen og de private grundejere i området.
- Jeg tror på, at løbet kan blive et symbol på, at vi er en fælles bydel, fortæller han entusiastisk.
Jacob Andersen arbejder ikke alene med motionsløbet. Han har et stærkt fokus på at samarbejde med lokale aktører.
- Min primære opgave er sådan set at skaffe opbakning både fra erhvervslivet og fra fonde som kan bidrage til løbet, forklarer han.
Ifølge bydelskonsulenten er det vigtigt at skabe en bæredygtig økonomisk model, der sikrer fortsat støtte til aktiviteterne.
Fællesspisning på plejehjemmet
Et andet bemærkelsesværdigt tiltag Jacob Andersen har været en del af, er indførelsen af fællesspisning på plejehjemmet for alle beboere i området.
- Det handler om at skabe et fællesskab og give beboerne mulighed for at dele måltider og oplevelser, siger han.
Som med andre initiativer er samarbejde nøglen til succes. Jacob Andersen arbejder tæt sammen med plejehjemmets cafeteria og personale for at organisere og koordinere fællesspisningerne.
Jacob Andersen er ansat i en tidsbegrænset stilling efter bevillinger fra Landsbyggefonden. Både han og hans samarbejdspartnere håber inderligt på, at stillingen bliver forlænget, når den udløber i år.
Der er gang i alt for mange gode initiativer til at stoppe nu.
Fakta
Jacob Andersen
32 år
Uddannet pædagog
Er ansat i ALFABO i en tidsbegrænset stilling som strategisk bydelskonsulent i bydelen omkring Munkevængets Skole
Stillingen er finansieret af Landsbyggefonden
Eksempler på initiativer i bydelen
Nye stier og gangruter i bydelen
Lysinstallation til Kolding Light Festival
Jobmesse
Forløb for unge om iværksætteri
El-delebilsordning
Fællesspisning
Oplevelses – og læringshave
Bydelsborgermøde om nyt plejehjem
Lokalhistorisk vandring
Samarbejde med Harte Gymnastikforening
Yoga under åben himmel
Fodboldkamp på storskærm
Bydelsudflugt
Sommerfest
Sankt Hans-fejring
Julesmåkagebagning
Affaldsindsamling
Mere info
Du kan følge Bydelen omkring Munkevængets Skole på Facebook og ALFABO på LinkedIn.