Et håndgribeligt løft mod arbejdsmarkedet
Ny boligsocial indsats i Kolding hjælper udsatte beboere i arbejde ved at styrke deres generelle trivsel.
"Ny start for flere" hedder et boligsocialt projekt, som tager fat på en væsentlig udfordring: at hjælpe beboere på kanten af arbejdsmarkedet tilbage til en tilværelse med job og øget livskvalitet. Det er firmaet Marselisborg, som står for indsatsen, og deltagerne er alle beboere i boligområder, der hører under ByLivKoldings helhedsplan. Indsatsen har kontor i en lejlighed i Skovparken, hvor tre fuldtidsansatte tager hånd om de arbejdssøgende.
Formålet med "Ny start for flere" er helt konkret at støtte mellem 70 og 75 udsatte beboere med komplekse livsudfordringer til at blive helt eller delvis selvforsørgende. Det handler ikke kun om at hjælpe borgerne, som beboerne kaldes i kommunalt regi, til at indtræde eller genindtræde på arbejdsmarkedet, men også om at forbedre den enkeltes generelle livskvalitet. Deltagerne, som har stået udenfor arbejdsmarkedet i mange år, kæmper nemlig ofte med en række forskellige barrierer.
- Hovedelementet i indsatsen er at få borgere, der er længst væk fra arbejdsmarkedet, tilbage på arbejdsmarkedet eller tættere på arbejdsmarkedet. Det er et værdigrundlag, der bygger på respekt for den enkelte, tro på udvikling gennem handling, og at mennesker skal have reel indflydelse og ejerskab til deres egne livsmål, fortæller Gülay Gökce, projektets leder og driftsdirektør hos Marselisborg.
Projektet, som startede i august 2022, er et partnerskab mellem Marselisborg Work & Life, Den Sociale Kapitalfond, Landsbyggefonden, Kolding Kommune og helhedsplanen ByLivKolding samt en bred vifte af samarbejdspartnere. Det brede samarbejde sikrer en god og stærk støtte til de deltagende borgere, og alle henviste borgere bliver fulgt gennem hele projektperioden, der løber frem til sommeren 2025.
Metoden er individ- og behovsorienteret
Metoderne i projektet inkluderer individuelle coachende samtaler, workshops to gange ugentligt og en empowerment-baseret tilgang, også kaldet hjælp til selvhjælp.
- Borgerne skal kunne stå på egne ben på et tidspunkt. Så alt det, de kan selv, skal de selv. Og det, de kan lidt af, skal de trænes til at kunne mere selv. Og hvis de slet ikke kan, så skal der være en indsats, der kan gøre, at de i hvert fald på nogle områder, kan gøre det selv. På et tidspunkt, slutter indsatsen, og der skal borgerne have noget med sig, de kan arbejde videre med, siger Gülay Gökce og tilføjer:
- De, der kan arbejde, vil gerne arbejde. Men så har der været nogle ting, som kom i vejen for, at det kunne lade sig gøre. Det kan være familieudfordringer, og det kan være fysiske eller psykiske udfordringer, der har gjort, at de ikke har kunnet se vejen frem til arbejdsmarkedet.
Gülay Gökce understreger vigtigheden af projektets tilgang til individuel støtte.
- Vi kan gøre en mere håndholdt indsats i forhold den enkelte borger. Det er også derfor, at vi møder dem flere gange om ugen og har kontor i boligområdet. Vi afklarer, hvad de har brug for? Nogle kan f.eks. have angst og svært ved at tage bussen. Så kan vi lave bustræning med dem. Andre kan have det svært med at komme ud i praktik. Så kan vi tage med dem, mens de er i praktikken, så de kan føle sig trygge. Det er meget forskelligt alt efter de behov, de kommer med, uddyber Gülay Gökce.
Resultaterne taler for sig selv
Indtil nu har projektet vist bemærkelsesværdige resultater. Siden februar 2024 er 31 procent af deltagerne kommet i uddannelse, job, deltidsjob eller småjob. Det er resultater, som taler sit tydelige sprog og viser den effektivitet og relevans, projektet har for de deltagende borgere, hvoraf mange har anden etnisk baggrund og ikke tidligere har haft lønnet arbejde i Danmark.
Med projektet "Ny start for flere" løser Marselisborg Work & Life en vigtig boligsocial opgave. Ved at forene individuel støtte og strategisk samarbejde mellem forskellige organisationer, viser projektet, hvordan man med en målrettet indsats kan fremme både beskæftigelse og personlig udvikling. Projektet ikke bare en vej til et job, men en bro til et bedre liv for mange, der har stået uden for arbejdsmarkedet.
-Hvorfor hyrer man os? Det er jo på grund af de egenskaber, vi har. Vi er her ikke for at erstatte den kommunale indsats eller velfærdsstaten som sådan. Nej, der er vejen banet. Men der kan være nogle små huller. Forestil dig en motorvej, hvor der kan være nogle små huller. Der kan vi gå ind og bidrage med at få lukket de huller, så det bliver en hel motorvej igen, forklarer Gülay Gökce.
Marselisborg Work & Life, der er en del af Carelink Gruppen, har med "Ny start for flere”, der fokuserer på at styrke individets generelle trivsel, skabt et godt eksempel på, at når samfundet investerer i sine borgere, bliver resultaterne ikke kun en individuel succes for den enkelte, men også en kollektiv succes for fællesskabet i et større perspektiv.
- Jeg synes, vi er gode til at arbejde sammen med kommunen om at være fælles om borgerne og bane vejen tilbage til arbejdsmarkedet. Vi er rigtigt gode til et at møde dem, hvor de er. At lytte til dem; hvad er deres udfordringer? Hvad er deres behov? Hvorfor er det helt nøjagtigt, at de har det svært? Og derfra finde ud af, hvordan vejen skal tegnes i samarbejde med borgeren selv, fastslår Gülay Gökce.
Fakta om Carelink
Carelink Gruppen består af det tidligere Carelink, Marselisborg, Vidar og Medflex, som alle har leveret specialiserede velfærdsløsninger igennem de sidste 20 år. Det er i dag en velfærdskoncern med det formål at understøtte og udvikle det danske velfærdssystem.
Fakta om Gülay Gökce
Gülay Gökce er oprindeligt uddannet socialrådgiver, tolk og coach. Hun har tidligere arbejdet i det kommunale indenfor beskæftigelse og har 20 års erfaring indenfor området.