”Det er en tryg base for os unge”
Populært temaforløb giver unge en større selvforståelse og hjælper dem på rette vej.
- Jeg vil være kone til en basketballstjerne.
- Jeg vil gerne rejse verden rundt og opleve de forskellig lande og byer.
- Jeg vil gerne være frisør.
Pigerne på ByLivKoldings temaforløb ”Eat & Learn” har vidt forskellige drømme. Denne aften er job- og uddannelsesmentor Maria de Osa Aznar på besøg for at vejlede i uddannelsesmuligheder, og hun har spurgt pigerne til deres drømme.
- Jeg vil bo i Dubai.
- Jeg vil gerne flytte til København.
- Jeg vil være diabetessygeplejerske.
Eat & Learn er en række temaaftener for børn og unge i alderen 10-25 år. Forløbene fokuserer på holdninger og selvforståelse i den unge målgruppe. De temaer, der berøres i forløbene, kan f.eks. være perfekthedskultur, adfærd i det offentlige rum, seksuel adfærd, uddannelse og beskæftigelse.
- Jeg synes, Eat & Learn er et megafedt forløb for os unge. Det giver os unge et indblik i de forskellige uddannelser og hjælper os på rette vej. Jeg har været i tvivl, om jeg ville være pædagog eller politibetjent. Vi har både haft besøg af en politibetjent og en pædagog, som har fortalt en masse om deres jobs. Det giver mig en idé om, hvad jeg skal efter gymnasiet, fortæller Malak Cherim, der er 19 år og nybagt student.
Hun har besluttet sig for at læse til pædagog efter sommerferien.
”Fed måde at gøre det på”
Hver enkelt Eat & Learn-forløb strækker sig over 8 temaaftener, der altid har baggrund i aktuelle problematikker.
- Pigerne er meget selvstændige og velfungerende. Alle går i skole. Men der kan stadig sagtens være nogle problematikker og oplevelser, som det kan være godt at snakke med nogle voksne om, siger Morgana Maoued, der er boligsociale medarbejder og tovholder på forårets Eat & Learn-forløb, hvor 17 unge deltager. Dette forløb var kun for piger.
- Hvis de føler, de ikke bliver hørt på deres skoler, så vejleder jeg dem i, hvad de kan gøre.
Racisme går meget igen, så det emne har vi taget op. Mange oplever desværre racisme i deres hverdag, fortsætter Morgana.
Selv om der som regel er alvorstunge emner på programmet er 19-årige Malak godt tilfreds med forløbet og deltager gerne igen.
- Vi hygger os og snakker om emner, man ikke ellers snakker om, man åbner sig. Det ville man normalt ikke. Det er en tryg base for os. Man får råd fra de andre deltagere eller fra Morgana. Eller underviseren. Vi får lidt snacks, frugt og noget at drikke, mens vi lytter. Det er en fed måde at gøre det på, fortæller Malak Cherim, der bor i Skovparken.
”Giv den gas”
I lokalet i fælleshuset Rosenhuset på Suomivej har næsten alle piger fået fortalt om deres drømme for fremtiden:
- Jeg vil være tandlæge.
- Jeg vil være hjertelæge.
- Jeg vil gerne være skolelærer.
- Det er godt at høre jeres tanker, siger job- og uddannelsesmentor Maria de Oza Aznar og fortsætter:
- Det er et svært valg at tage, men I skal huske at have jer selv med. Det er vigtigt, at I mærker efter, hvem I er, og hvad I er gode til. Finder jeres styrker. Hvad føles godt for mig? Man skal ikke bare lade sig hive med. Det kan man nemmere komme til, når man er ung. Men husk det er aldrig for sent at tage en ny beslutning.
Det er aldrig for sent at finde sin rette hylde.
- Det har været spændende at høre om de forskellige veje, siger en af pigerne.
Uddannelsesmentoren sender pigerne af sted med en sidste bemærkning:
- Jeg vil ønske jer alle sammen alt muligt held og lykke. Husk at I altid må kontakte mig.
Gå nu ud og giv den gas!