På tryghedsmission i boligområdet
Der er tryghedsvandring i Skovparken/Skovvejen-boligområdet. En gademedarbejder fra kommunen, en politibetjent, en strategisk bydelskonsulent, en vicevært, ByLivKoldings boligsociale medarbejder og en flok beboere er ved at inspicere en tunnel.
- Problemet er, at man ikke kan se, hvad der er hernede, før man kommer herned. Det er svært at gøre noget ved, men belægningen er heller ikke særlig god. Her er også mørkt selv om dagen. Man kan sige, tunnellen ligner sig selv, men her trænger til rengøring og reparation af belægning, siger Kai Hundrup, der er boligsocial medarbejder i ByLivKolding.
Gruppen forlader tunnelens mørke og begiver sig afsted mod næste hotspot.
- Tryghedsvandringer er noget, man har brugt i mange år i boligområderne i Kolding. Formålet er at se på de fysiske forhold i området, altså stisystemer, beplantning, træer, borde-bænkesæt, græsplæner, opholdssteder, skure, lamper, veje, hække og så videre. Vi ser på, om der er noget uhensigtsmæssigt, altså noget der kan gøre folk utrygge, forklarer Kai Hundrup.
- Hvad kigger I helt konkret efter under vandringerne?
- Vi kigger på om tingene er vedligeholdt, lamperne kan lyse, træerne er skåret ned. Nogle ting skal måske flyttes, ændres eller fjernes. Vi holder vandringer for dem, der kan gøre noget ved problemerne, det vil sige samarbejdspartnere og for beboerne, for det er beboerne, der bedst kan se, hvor problemerne kan være. Og så forsøger vi ud fra de meldinger, vi får, at lave nogle ændringer der kan holde stedet trygt og godt, fortæller Kai Hundrup.
Der afholdes to tryghedsvandringer om året for samarbejdspartnere og en vandring for beboerne. De holdes i Skovparken/Skovvejen-kvarteret, Kvarteret ved Munkebo og Brændkjær.
Gruppen går gennem boligområdets butikscenter, hvor der ikke er noget nævneværdigt at bemærke tryghedsmæssigt. Tværtimod er diversiteten i stedets gæster stor.
- Centret her bliver stadig kaldt for Fakta, selvom det er mange år siden, der lå en Fakta. Folk siger ”Skal vi mødes i Fakta?”. Det er lidt sjovt, siger Susanne Frahm, fra gadeteamet i Kolding Kommunes afdeling for Familie og Forebyggelse. Gadeteamet, der er en del af SSP-samarbejdet, besøger fritids- og ungdomsklubber, skoler, går i midtbyen, og deltager i adskillige arrangementer i kommunen. Derfor er Susanne og hendes kolleger ofte i kontakt med byens unge mennesker.
Efter gåturen er det tid til opsamling i Skovvejens fælleshus Skovhuset.
- Der er mere uro i Kolding Centrum og ude i Storcentret end her. Der er rigeligt at lave for SSP, men det er vigtigt at sige, at vi ikke har travlt med unge her fra boligområdet. Det er ikke dem, der laver ballade. Det er unge fra andre adresser i byen. Vi har faktisk nærmest ingen udfordringer med unge herude lige nu, siger Susanne Frahm.
- Området er generelt pænt og roligt. Målet er jo, at Skovparken/Skovvejen-kvarteret skal afspejle samfundet. Hverken værre eller bedre. Men man kan selvfølgelig godt have den ambition at stræbe mod det bedre, siger politiassistent Solveig Rasmussen.
- Hvordan synes I, tryghedsvandringer skal foregå i fremtiden, spørger Kai Hundrup forsamlingen.
- Det skal helst være om aftenen, siger beboerne. Det vil Kai forsøge at arrangere, hvis det kan lade sig gøre. Næste spørgsmål lyder:
- Synes I, der sker nok efter tryghedsvandringerne?
- Der sker hele tiden noget, men der skal følges op på tingene. Så det er supergodt med vandringerne, siger Solveig Rasmussen.
De andre er enige.
- Ejendomsfunktionærerne er gode til at følge op. Ros til dem.