Eftermiddage på Trapholt med kunst, kaffe og kage
Beboere i ALFABO, Boligselskabet Kolding og AAB fik mulighed for at forme deres egne virtuelle udstillinger på kunstmuseet Trapholt.
- Her kan man selv sammensætte en udstilling, og det skal I prøve. Bagefter kigger vi lidt på hinandens udstillinger. Derefter bevæger vi os gennem museet, ser Panton-udstillingen og slutter af i caféen hvor vi får kaffe og kage. Spørg bare løs undervejs. Jeg kan svare på det meste.
Guiden Helle Jørn Kristensen er venlig og smilende med en fast mine. Den erfarne guide ved, hvad hun taler om efter mange år på kunstmuseet Trapholt med vejledning og rundture gennem skiftende udstillinger.
I dag er det beboere fra Brændkjærområdet i Kolding, der er på besøg. Dagens rundtur starter i ”Din udstilling”, hvor Trapholts gæster inviteres til at kuratere – altså sammensætte deres egne udstillinger med museets samling.
- Det maleri, der hænger der, skal være hovedværket i jeres udstilling. Hav det i baghovedet, når I kigger på det. Når man skal lave en udstilling, skal man nemlig have et emne for sin udstilling. Brug lige tre minutter på at reflektere over billedet. Der dukker flere elementer op, når man kigger i længere tid. Nogle oplever, at der kommer farver frem, de ikke havde lagt mærke til, siger Helle Jørn Kristensen.
- Jeg ser månen, kirken, søen. Svanen ser efter friheden. Jeg ser mig selv i bilen, der kommer forbi, siger en beboer, der allerede har analyseret maleriet.
De små grå kommer i omdrejninger
Andre beboere byder ind med spændende fortolkninger og analyser, og efter en god dialog mellem fagperson og lægfolk går det løs. Hvis man er med på legen, handler det om at vælge de værker, der taler mest til en og dermed skabe sin egen udstilling virtuelt på computere rundt omkring i lokalet. Formålet er, at give en anden ramme for museumsbesøget og for forståelsen for kunsten end hvis man slavisk følger den traditionelle udstilling.
Man laver udstillingen med en brik, som man lægger ved en skærm, og så taster man sine data ind, tager brikken op og går videre. Til sidst kan alle se udstillingen på en stor skærm.
Ved en pult står en kvinde og kigger på de udstillede genstande.
- Hvorfor er du med i dag?
- Jeg fik tilbuddet, og da jeg ikke havde været herude, siden der var fisk i en blender, takkede jeg ja. Jeg synes, det er spændende, og jeg kan lide at få sat de små grå i omdrejninger, siger Susanne Thobo-Carlsen, formand i afdeling 73, der selv har været tilknyttet kunsthåndværkerskolen i Kolding (i dag Designskolen, red.).
Gratis årskort til alle deltagere
Gruppen af mennesker fra Brændkjær tæller både lejere og ejere, selvom ByLivKolding normalt har aktiviteter, der er forbeholdt lejerne. Men turen i dag er mulig fordi Trapholt med midler fra Kolding Kommunes genstartspulje gennem en periode har tilbudt guidede ture til beboere tilhørende den boligsociale helhedsplan i Kolding.
Det tilbud greb ByLivKolding, som sørgede for at udbrede kendskabet i boligområderne. Interessen har været stor, og der har indtil videre været hele syv afgange til Trapholt med glade beboere. Tre gange før jul og fire gange efter.
Udover den guidede rundtur får alle deltagere desuden et gratis årskort med adgang for kortholder plus ledsager og 10 procent rabat på køb i butikken. Det er noget af et tilbud.
Boligsocial medarbejder Birgitte Geltzer har haft beboere med fra tre forskellige boligområder. Hun er ikke med i dag men fortæller på en telefon, at hun er godt tilfreds med turene:
- Jeg synes, turene har været fantastisk gode. Folk har været rigtigt glade for at komme med. De har en interesse for stedet i forvejen, mærker man. Mange har været på Trapholt før. Der har været en god tilgang fra guiderne, og folk fik mere ud af det, end hvis de selv havde gået rundt i udstillingerne. De får en fortælling med, siger hun og tilføjer:
- Og så har det været rigtigt hyggeligt. Der er nogle, der efterspørger flere ture, men det er meningen, at folk selv skal tage herud.
Mere kunst og derpå kage
Nu bevæger folk sig videre ad museets gange anført af guiden. Næste punkt er den farvestrålende Verner Panton-udstilling. Her kan man gå på opdagelse i et væld af forskellige farver, materialer og former, som er særligt kendetegnende for Verner Pantons designs.
En ældre herre kigger sig fascineret omkring.
- Hvorfor er du med i dag?
- Det er længe siden, jeg har været her. Og jeg synes, det er en oplevelse. Meget af det, der er lavet og udstillet her, er virkelig imponerende. Det var også sjovt at sætte sin udstilling sammen og se, hvad det blev til, siger Ole Mols Clausen.
Efter at have oplevet Verner Panton er det tid til kaffe og kage i caféen med udsigt over Kolding Fjord. Ved et af bordene sidder Susanna Arntsen, der også er boligsocial medarbejder i ByLivKolding. Hun har stået for fire af udflugterne til Trapholt, og hun er også godt tilfreds efter dagens tur – den sidste i rækken.
- Det har været et fantastisk samarbejde med Trapholt. Helle vores guide var super, og de har alle været så søde. I fællesskab har vi skabt så meget glæde blandt vores beboere. De har følt sig rigtigt velkommen, siger hun og løfter sløret for fremtidige aktiviteter:
- De hold, jeg har haft med herud, er blandet fra forskellige boligområder, for at kunne skabe noget netværk imellem afdelingerne. De vil på sigt blive inviteret til netværksgrupper med henblik på flere fællesaktiviteter.
Beboer vil ”narre” sin mand med på museum
Klokken nærmer sig 16. Turen er ved at være slut. Vi skal tilbage til bussen. To kvindelige beboere vandrer sammen gennem korridorerne.
- Hvorfor er I med i dag?
- Vi går til gymnastik i Brændkjærkirken og fik tilbuddet og sagde ja tak. Det hele har været spændende. Nu skal jeg hjem og se, om jeg kan ”narre” min mand med herud, siger Helga Johansen.
- Det var sjovt at lave sin egen udstilling. Det kunne man godt blive bidt af, siger Kirsten Dueholm Christensen.
Guiden siger tak for i dag. Faktisk for sidste gang. Der er ikke flere ture på programmet. Det er nærmest vemodigt. På vej hen til bussen kommer Susanne Thobo-Carlsen forbi med en afsluttende kommentar.
- Det har været en fantastisk dag. Jeg kommer snart herud igen, siger hun.