Boligchefer: ”Vi er gået fra fællesskabet til individet”
Boligchefer: ”Vi er gået fra fællesskabet til individet”
Lederne af de tre boligorganisationer i helhedsplanen bag ByLivKolding mødtes for at diskutere det boligsociale arbejde nu og i fremtiden.
Cheferne fra ALFABO, Bovia og Boligkontoret Kolding virkede friske og veloplagte, da de debatterede og besvarede spørgsmål fra forsamlingen på årets netværksseminar. Det var henholdsvis Erik Lønne Gottfredsen, Per Nielsen og Morten Køhlert, som var inviteret til at give deres bud på, hvordan de ser det boligsociale arbejde udvikle sig i fremtiden. Hvad er vigtigt? Hvad er muligt?
Ordstyrer Jacob Sønderskov lagde ud med at stille spørgsmålet:
- Hvor er det boligsociale arbejde i Kolding lige nu?
Efter en kort introduktion af sig selv gav direktør Erik Lønne Gottfredsen sit svar på det indledende spørgsmål.
- Mit bud på hvor vi er i dag: Den boligsociale indsats har bevæget sig fra at være fællesbaseret til individbaseret. Derfor kan det være svært at se, hvad der sker ude i boligafdelingerne. Den indsats der foregår der. Vi har mange ønsker til helhedsplanen, men vi får udstukket retningen fra Landsbyggefonden, som får dessiner fra Bolig- og Indenrigsministeriet, om hvordan det boligsociale arbejde skal være. Det positive er, at vi først og fremmest hjælper børnene med at bryde den sociale arv. Og hvis vi kan hjælpe de unge mennesker til en god skolegang og videre i uddannelse, så når vi langt.
Forretningsfører Morten Køhlert var den næste til at få ordet:
- Tidligere fik vi midler til vores egen ansatte projektleder. Dengang var der flere penge til aktiviteter. I dag er der ingen aktivitetsmidler, og det rammer jer beboere. Så ja, det er blevet mere individbasereret.
En kommunal opgave
Direktør Per Nielsen fik også lejlighed til at besvare spørgsmålet:
- Det boligsociale arbejde bærer præg af, at vi er centralt styret. Vi er oppe imod et system, hvor der er mere fokus på at tage fat om nogle kommunale opgaver, som kommunen i princippet skulle betale for, fremfor for at vi har fokus på frivillighed, sagde Per Nielsen.
- Den vil jeg gerne gribe, for er det vores opgave at få flere i job. Nej, det er en kommunal opgave, synes jeg. Også at få børn og unge i uddannelse. I frivillige og beboerdemokrater og den almene boligsektor generelt får ikke nok credit for den indsats, der ydes, og som i bund og grund er en offentlig opgave. Vi er ikke gode nok til at synliggøre den forskel, vi gør i dagligdagen, sagde Erik Lønne Gottfredsen.
Direktør Per Nielsen tog tråden op:
- Hvis vi skal lykkes med vores boligsociale indsatser, skal vi også anerkende den frivillighed, der er i vores boligområder. Hvis vi i morgen fjernede alle pengene, var der ikke noget, der hed frivillighed mere. For vi skal understøtte frivilligheden, når vi laver vores indsatser. Det vil der blive politisk fokus på i de kommende år, så her og nu skal vi være glade for pengene, men jeg kan være bekymret for, at vi ser ind i en fremtid, hvor pengene bliver færre og færre.
Tre ud af fire kroner fra lejerne
Fremtidsudsigterne flugtede godt med næste spørgsmål fra Jacob Sønderskov, som lød:
- Hvor er det boligsociale arbejde i Kolding på vej hen?
- Jeg frygter, at Landsbyggefondens tilsagn bliver mindre og mindre, og hvis vi skal have de samme penge til rådighed, må vi få nogen andre til at betale. Beboerne bidrager rigeligt. Så det er et spørgsmål om at få kigget ned i den kommunale kasse. Kommunen bidrager allerede i dag med 6-7 millioner kroner til helhedsplanen, men det bliver deres opgave at bidrage med mere, sagde Per Nielsen.
- Bare for at skære det ud i pap: hvis der ligger fire kroner, så kommer de tre kroner fra jer som beboere, og den sidste krone fra kommunens kasse. Derfor synes jeg også godt, vi kan tillade os at stille nogle krav til de fremtidige ydelser og samarbejdet. Og så må vi kigge på de penge, vi har til rådighed. Bruger vi dem rigtigt eller kan vi optimere nogle indsatser, spurgte Erik Lønne Gottfredsen.
- Det bliver svært at få pengene til at slå til i fremtiden. Der vil komme færre midler. Man må kigge på indsatsområderne, og om man kan snævre dem endnu mere ind. Vi fokuserer meget på den kriminalforebyggende indsats hos os, og den skal fortsætte, mente Morten Køhlert.
Vi har en fælles samfundsopgave
De tre ledere var enige om, at man skal målrette indsatsen over en længere årrække. Investeringer i fremtiden tager lang tid – ikke bare fire år, som helhedsplanerne varer.
- Lad os tillade os at drømme lidt. Om fem-seks år, hvis det går rigtigt godt, hvordan ser det så ud? Hvad ville I være stolte af?
- Det kunne være rart med en overskrift der sagde, at det er lykkedes at hæve uddannelsesniveauet blandt børnene i boligafdelingerne. Og så at omverden roste den indsats, der bliver gjort, og den betydelige samfundsopgave vi løser. Jeg ville også gerne have, at den boligsociale helhedsplan kunne blive mere agil og målrettet, og at vigtige samfundsopgaver ikke kun tørres af på os. Vores nuværende rammer er ikke helt nok i krisesituationer, sagde Erik Lønne Gottfredsen.
- Jeg kunne godt tænke mig en overskrift på forsiden af Jyske, der hed, det er lykkedes at flytte x til y, i stedet for den negative tilgang. Vi kunne måske også få et bedre image ved at bruge nogle andre netværk som eksempelvis erhvervslivet og fritidslivet. Vi har en fælles samfundsopgave, som vi ikke kan løse alene, sagde Per Nielsen.
- Vi har faktisk allerede nået meget. Der er kommet mange i job - også i vores boligområder. Der er nok bare ikke så mange, der har hørt om det, så vi skal blive bedre til at fortælle den gode historie til aviserne. Det er ikke nemt, det bliver et langt sejt træk, sagde Morten Køhlert.
En lys fremtid for det boligsociale?
Resten af tiden bølgede debatten frem og tilbage godt hjulpet af mange andre gode spørgsmål fra deltagerne og svar fra cheferne.
Jacob Sønderskov sluttede af med en hurtig ja-nej-runde:
- De tre boligorganisationer kunne godt arbejde endnu mere sammen på tværs?
Her lød der både ja og nej fra cheferne.
- De frivillige får anerkendelse nok for indsatsen?
- NEJ!
- Det boligsociale arbejde har en lys fremtid?
Først tavshed, så latter, hvorefter Erik Lønne Gottfredsen uddybede:
- Ja, men vi skal være kreative og få mere for pengene. Det er vi nødt til.