Beboere kom til fin middag på Hansenberg
En stor flok beboere fik sig en skøn aften, da erhvervsskolen Hansenbergs kokke- og tjenerelever åbnede dørene og bød på en tre retters gourmetmenu.
Aftenen begynder kl. 17.30 i et klasselokale, som i dagens anledning er lavet om til en af byens bedre restauranter. Så snart folk har sat sig, banker overtjeneren på glasset og præsenterer forretten.
- I skal have rejer med tapiocaperler, syltet kaviar og grønne asparges. Oven på er der saltet citron, agurkekugler, sprødt rugbrød og løvstikkeolie. Velbekomme, siger Lasse Eriksen, tjenerelev på Hansenberg og i dagens anledning udnævnt til overtjener.
- Taaaak, lyder det i kor fra forsamlingen, der straks går ombord i herlighederne og må udtrykke sin beundring i spredte udbrud á la ”uuuhm” eller ”nøj, det er godt”.
Gennem flere år har ByLivKolding inviteret beboere til middage på Hansenberg. Formålet er at have et fællesarrangement for beboerne i alle boligområder. Gæsterne får tilbuddet om at komme ud og spise godt til en billig penge, og samtidig mulighed for at møde andre beboere og høre om aktiviteter i andre boligområder.
- På den måde lærer de hinanden at kende og får set en lokal uddannelsesinstitution indefra. Det er meget populært, og der er altid hurtigt udsolgt, fortæller Birgitte Geltzer, boligsocial medarbejder i ByLivKolding, der har sørget for at invitere de mange beboere, så de kunne være prøvekaniner for Hansenberg denne hverdagsaften i april. Alt sammen til en pris af blot 150 kroner pr. gæst.
For erhvervsskolen Hansenberg giver arrangementet tjenerelever og kokkeelever mulighed for at afprøve deres færdigheder på rigtige gæster. Eleverne skal op til en afsluttende prøve på grunduddannelsen, og der har de brug for rigtige mennesker siddende ved bordene og vise, at de kan servicere en stor gruppe.
Maden skal tilberedes, anrettes og serveres korrekt, mens et lærerteam er på. Menuerne består af forret, hovedret, dessert og slutter med kaffebord.
Ved vores bord sidder foruden ByLivKoldings udsendte reporter beboerne Inge, Sonja, Karen og Nicolaj. Desserten er indtaget og der er enighed om, at det var ”godt men specielt” og ”ikke noget man ville lave derhjemme”.
Kokke- og tjenereleverne stiller op på række
De fem tjenerelever er fra første modul – kun Lasse er fra modul 2. De er tydeligt nervøse. Der er grundforløbseksamen før sommerferien. Ikke alle har lige godt greb om gaffel og ske, da garnituren til hovedretten serveres fra fad ved hver enkelt gæst. Det går da nogenlunde for de fleste - men i sagens natur lidt langsomt. Ude bagved knokler en masse kokke.
Da sidste bord får mad, er de første næsten færdige. Men det går ingen af gæsterne op i. Alle er glade og overbærende, - og nyder maden.
-Jeg beklager, at jeg præsenterer lidt sent. Til hovedret får I en helstegt kalveculotte, forårsløg omviklet med bacon, dampede gulerødder og blomkål, og ved siden af: flødekartofler med butterdejslåg. Velbekomme, siger Lasse Eriksen, der var i praktik på Sdr. Bjert Kro før påske.
Han drømmer om at gå hele vejen og blive Michelin-tjener, afslører han, da han betjener vores bord. Kort efter er det tid til dessert og kaffe, som hurtigt kommer.
- Nej, det er ikke en leverpostejmaj med Nutella, som nogen foreslår. Det er en luksusbrownie med rabarberkompot og hjemmelavet vaniljeis. Velbekomme, lyder det fra Lasse Eriksen: Selvtilliden vokser. Han er i god kontakt med sit publikum.
Før aftenen er omme kommer alle kokke- og tjenerelever ud og stiller sig op på række for at modtage gæsternes hyldest og tak. Det er et særligt øjeblik, fornemmer man. Pludselig rejser en ældre kvinde sig op fra sin plads, indtager gulvet foran alle og holder en tre minutters peptalk til eleverne.
- Det er så dejligt at se unge mennesker, der ved, hvad de vil. Jeg opfordrer jer til at blive ved. Hold fast! Kom ud og se den store verden. For eksempel Frankrig og Italien hvor man lærer mange ting om mad. Jeg håber på og ønsker jer god vind til at fortsætte i faget.
Tilfredshed blandt gæsterne.
Bagefter fanger vi beboeren, der hedder Anna Marie Hammelev, for at spørge hvad der fik hende til at rejse sig.
- Jeg kunne se mig selv som ungt menneske. Og hvis der kom nogen og sagde, at ens arbejde var tiptop, så var man jo helt høj bagefter. Det kan jeg tydeligt huske. Jeg er fascineret af de unge mennesker og vil så gerne give dem et godt råd med på vejen. De skal holde fast i det, de går i gang med. Der er noget spændende i hvert fag. Det har været en vældig aften, siger Anna Marie Hammelev, der blev uddannet koldjomfru i 1967 og har været i restaurationsbranchen i mange år.
Det er hun ikke ene om at mene. På vej ud af lokalet er der ikke andet end tilfredshed at spore blandt de mætte gæster.
- Det var perfekt. Det kunne ikke være bedre. Det smagte rigtigt godt, siger en.
- Det var en rigtig god aften. God mad og hyggelige folk vi sad ved, så det var dejligt. Man møder folk, man måske ikke ellers ville gå i byen med, og dette er en god anledning til at få snakket sammen, siger en anden.
- Det var godt og fint, bemærker en tredje.
- Det har været rigtigt hyggeligt. Vi har grinet meget ved vores bord, ler en fjerde.
ByLivKoldings spisearrangementer på Hansenberg begyndte for seks år siden, og de finder sted to gange om året. Dette er bestemt ikke den sidste at dømme ud fra populariteten hos de glade beboere.
Og tjener- og kokkeeleverne kan nu igen ånde lettet op for en stund. Denne aften er bestået.