Workshop gav gode input til ny boligsocial helhedsplan
I foråret er der blevet arbejdet intenst med at udvikle en ny helhedsplan for det boligsociale arbejde i Kolding. En workshop for beboere og samarbejdspartnere kastede mange gode idéer og forslag af sig.
- Det, der kommer til at ske, er to runder med input. I vælger selv det rum, I vil deltage i ud fra fire temaer. Vi synes, det er skønt, I er med. Vi skal nok få noget rigtigt godt ud af det.
Jacob Sønderskovs milde røst lød venligt ud af pc-højtalerne rundt omkring hos onlinedeltagerne på kontorerne rundt omkring i Kolding i den online workshop, som ByLivKolding var vært for i maj måned.
Tidligere på året blev ByLivKolding prækvalificeret af Landsbyggefonden til at udarbejde en ny boligsocial helhedsplan i 20 boligafdelinger, og derfor er arbejdet med at konkretisere indholdet og rammerne for den kommende helhedsplan i fuld gang. Der er tradition for, at konkretiseringen af de kommende boligsociale indsatser sker i tæt samarbejde med aktørerne i boligområderne, men Corona-restriktionerne har i år udfordret den tradition.
Ny leder glæder sig meget
Løsningen blev en online workshop og en fysisk workshop med begrænset fremmøde, som betød, at både beboere og andre samarbejdspartnere fik mulighed for at give input til indholdet af helhedsplanen.
Deltagerne fik fra første færd lejlighed til at hilse på ByLivKoldings nye sekretariatsleder Anna Frimodt Thoms.
- Jeg har en lang karriere fra det kommunale med en lille afstikker til det statslige, så nu er jeg kommet hjem igen. Jeg glæder mig rigtigt meget, sagde hun i introduktionen.
Til at facilitere den digitale workshop, hvor mange af de professionelle fagpersoner deltog, havde ByLivKolding hyret ledelses- og organisationskonsulent Jacob Sønderskov fra Dialogisk Design. Han satte rammerne for dagen og guidede kyndigt deltagerne gennem de to timer, som foregik både i plenum og som gruppearbejde.
Man søger ikke bare frit
Gruppearbejdet gik ud på at komme med idéer og forslag til ansøgningen til den ny helhedsplan.
- Når man søger, er det ikke bare frit. Det er indenfor nogle rammer. Folketingets boligudvalg har besluttet hvilke indsatsområder man vil finansiere i den boligsociale indsats. Denne gang er der fire hovedtemaer, man gerne vil gøre noget ved, forklarede Kim Hansen, boligsocial medarbejder i ByLivKolding og fremlagde temaerne:
1) Uddannelse og livschancer. Mål: At der sker et fagligt løft af børn og unge, så flere bliver skoleparate og tager en uddannelse.
2) Beskæftigelse. Mål: At flere bliver tilknyttet arbejdsmarkedet.
3) Kriminalitetsforebyggelse. Mål: At børn og unge støttes i et liv uden kriminalitet og boligområderne opleves trygge.
4) Sammenhængskraft og medborgerskab. Mål: At flere deltager aktivt i samfundet.
- Bare lige et ekstra perspektiv på det: Alle fire indsatsområder lægger sig direkte op ad parallelsamfundspakken. Beskæftigelse fylder meget, men rent faktisk spiller alle kriterierne ind i ghettokriterierne, som vi har været rundt om tidligere, sagde Mette Hagesen, tidligere sekretariatsleder i ByLivKolding, som kommentar til hovedtemaerne.
Hvert tema havde sin egen workshop. Deltagerne blev inviteret ind i såkaldte breakout-rooms, hvor de enkelte workshops foregik. Her blev de først opfordret til at skrive deres input i chatten ud fra devisen ”idéer afføder idéer”. Derfra fik fremlæggelserne, samtalerne og diskussionerne frit spil.
En fantastisk dag
Da workshoppen nærmede sig sin afslutning, gennemgik Jacob Sønderskov nogle af de chatkommentarer, deltagerne var blevet bedt om at komme med som evaluering på dagens arbejde og kommunikationsform:
- Chatten kan gøre, at der kommer flere ting med i det lange løb. God styring.
- Vi skal være bedre til at mødes på tværs og samarbejde omkring denne opgave. Der er kommet mange gode input til det fremtidige samarbejde
- En fin struktur på mødet. Det fungerede godt. Hvor er vi mange samlet med forskellige indsigter – vi kan meget sammen.
Det var derfor en glad leder af ByLivKolding, der takkede alle deltagerne efter workshoppen.
- Jeg er meget positiv. Folk var supergode. Vi fik virkelig snakket idéer ud fra behovene. Jeg blev meget klogere, så det har været en fantastisk dag, sagde Anna Frimodt Thoms.
Der var mange repræsentanter fra Kolding Kommune og boligorganisationerne på den digitale workhop. Dagen bød også på en fysisk workshop på KUC, hvor det primært var beboere, der havde tilmeldt sig.
Landsbyggefonden har for den samlede helhedsplan (alle 20 afdelinger) udmeldt en økonomisk ramme på 20 millioner kroner i støtte fra Landsbyggefonden og en lokal medfinansiering på kr. 7 millioner kroner. Støttebeløbet kan justeres både op og ned under processen frem mod den endelige boligsociale helhedsplan.