Fællesskab og frankfurtere
I dagens anledning var en pølsevogn kørt i stilling ved Rosenhuset i afdeling 24 og i Paletten duftede der af nybagt kage og skoldhed kaffe. Lokkemaden så ud til at virke for begge steder summede der af liv og glade mennesker.
Omkring et langt bord i Paletten sad de fem kreative ældre kvinder Ruth, Kirsten, Inge, Jytte og Vera:
- To dage tager det at strikke sådan en trøje og hæfte den sammen. Vi er kreative på hver sin måde. Vi kommer og hygger og hjælper hinanden. Hækler, strikker, syr, broderer. Laver smykker. Der er gang i den - i hvert fald i snakketøjet, smilede en af dem og pegede på sit strikketøj.
- Har I set arrangementet ”Kom og vær med!”?
- Ja, det er bestyrelsen, der laver det. Der er åbent hus i dag.
- Kender I Rosenhuset henne i afdeling 24?
- Ja, det er noget nyt. Hvad laver de derhenne?
- Jeg har været derhenne og kigge.
- Skal I hen og have en pølse?
- Ja da, men den tager vi på hjemvejen. Vi kommer fra hele byen men kører gerne herop. Nogle af os bor i blokkene her ved siden af. Vi hygger os og drikker kaffe sammen. Vi er 18 damer i alt, og vi kalder os nørkleklubben.
Risiko for ensomhed skal forebygges
Paletten, som rummer et kommunalt cafeteria, hvor man kan få varm mad hver dag, var stopfyldt med mennesker. 200 meter derfra ved pølsevognen foran Rosenhuset stod Birgitte Geltzer, boligsocial medarbejder i ByLivKolding, og snakkede med de mange beboere, der skulle have ”en ristet med det hele”.
- Arrangementet er for ældre mennesker udenfor arbejdsmarkedet, der sidder og måske ikke har været udenfor deres dør længe. Der er risiko for, at de bliver ensomme, og så tænkte vi, at det kunne vi måske gøre noget ved, forklarede Birgitte Geltzer om baggrunden for arrangementet:
- Her har vi Rosenhuset. Det er splinternyt og flot, men der er ikke mange, der kender til det på grund af corona. Det kan bruges til alt muligt og beboerne har mange intentioner. Lige over på den anden side på Norgesvej ligger det Kolding Kommunes brugerstyrede aktivitetshus. Der foregår allerede mange aktiviteter. Så vi slog de to ting sammen for at forsøge at sige til boligområdet, at der findes forskellige aktiviteter og forskellige faciliteter, man bare kan bruge, - og det er graftis. Det var vores hovedformål.
Barrierer skal nedbrydes og beboere mødes
Under en lille gåtur fra Rosenhuset tilbage til Paletten uddybede aktivitetskonsulent og medarrangør Maria Treumer Nedobrowsky hvordan arrangementet kom i stand:
- Jeg så, der kom en pulje til bekæmpelse af Corona-ensomhed blandt seniorer. Det skulle være et samarbejde mellem en boligforening og en frivillig forening. De frivillige foreninger har vi en del af i Kolding bl.a. her på Paletten, hvor frivillige seniorer laver aktiviteter for andre seniorer og sammen med Bovia/ByLivKolding søgte vi midlerne.
Maria Treumer Nedobrowsky er også kvinden bag frankfurterne.
- En pølsevogn går man aldrig af vejen for. Det er altid godt med noget gratis mad. Det trækker folk. Borgere der kommer på Paletten har ikke nødvendigvis været i Rosenhuset og omvendt. Så det er også noget med at få nedbrudt de barrierer, så brugerne af Paletten og Rosenhuset kan få øje på hinanden.
- Den herre, der sidder derovre, bor ved siden af pølsevognen. Vi spurgte, om han skulle hen og have gratis mad. Han har fundet vej herover. Det var lige det, vi kunne tænke os, hviskede Maria Treumer Nedobrowsky.
Udenfor var petanqueholdet fra afdeling 24 mødt op. Her faldt de i snak med Torben Byg, fra brugerrådet i Paletten.
- Arrangementet her er godt og fint til at ryste os sammen, sagde han.
- Giver det dig noget at være med?
Ja, for eksempel vidste jeg ikke, at der ligger en petanquebane derovre. De har været herhenne og spille krolf, og vi skal hen og spille petanque hos dem. Det er hensigten at veksle erfaringer, så det er godt nok.