Bydelskoordinator ved ALFABO
Katrine skal knytte bånd mellem Munkebo og naboerne
Mød Katrine Ziska. Hun er strategisk bydelskonsulent ved ALFABO og skal hjælpe beboerne i Munkebo med at gøre det til et endnu bedre sted at bo og færdes.
Sidste efterår blev det almene boligområde Munkebo beriget med tre afmærkede gåruter, der sender folk på ture rundt i bydelen omkring. På den måde forbinder de afmærkede stier Munkebo med den omkringliggende bydel.
Bag ruterne står ALFABO som fornylig har ansat Katrine Ziska som strategisk bydelskonsulent, og ruterne er nærmest symbolske for det stykke arbejde, hun er ansat til at gøre.
Det fortæller hun om på en rask travetur på den blå rute, der som i skisportsområderne er den nemmest tilgængelige rute.
- En af mine kerneopgaver, er at gøre Munkebo til en integreret del af bydelen omkring sig. Jeg forsøger at skabe netværk med omkringliggende grundejerforeninger, det lokale plejecenter Olivenhaven, Munkevængets idrætsforening og Munkevænget Skole. Bydelen som en helhed.
Jeg er også med til at planlægge en række aktiviteter, som ikke kun er for beboerne i Munkebo. Vi reklamerer for aktiviteterne i hele bydelen og tjekker i øvrigt ikke folks adresser, når de dukker op. For alle er velkomne.
- Hvilke aktiviteter er der planlagt?
- Natur og bæredygtighed er meget centralt for vores arbejde. Vi får blandt andet besøg af en havedesigner, der skal lave et vildtområde i bydelen. Det handler om at skabe mere biodiversitet med insekter og fugle. Så vi kommer nok blandt andet til at invitere byens beboere til workshop, hvor de kan bygge fuglekasser og insekthoteller, som skal sættes op. Det vilde område bliver designet til, at det kan bruges i skolens biologiundervisning. Gåruterne passerer havedesignet, hvor man kan bevæge sig ud og opleve en bid af den eksisterende natur i området. Vi håber på, at skolens elever kommer til at designe budskaber på skiltene.
Der bliver også et stort upcycling event. Det er en messe, hvor socialøkonomiske og designvirksomheder i Kolding kan sælge deres varer. Vi er klar til at rulle det ud så snart, der bliver givet grønt lys fra myndighederne til kulturelle events.
- Du har været ansat i godt et halvt år. Har coronaen besværliggjort dit arbejde?
- Ja, absolut. Det har ikke været nemt at skabe arrangementer, og meget er blevet aflyst. Det er selvfølgelig rigtigt ærgerligt og frustrerende for mig, men det er mere synd for vores beboere. Især de ældre og børnene. De er isolerede. Så når der åbnes op for det, skal der være en masse sociale aktiviteter for at bekæmpe ensomhed og isolation.
Vi samarbejder tæt med skoleledelsen på Munkevænget Skole omkring vores aktiviteter. Både for at sikre, at vi ikke kommer med de samme tilbud til børnene, og fordi, vi kan dele viden og ressourcer. Det fedt at have dem med ombord.
- Hvilken rolle spiller børn og unge i at udvikle området?
- En kæmpestor rolle. Jeg er blandt andet med til at stifte et ungeråd her i Munkebo. De unge i rådet skal fortælle os, hvilke aktiviteter, de savner, og hvad de gerne vil lave i fritiden.
Indtil videre er der fire unge mennesker i rådet, men jeg drømmer om, at mange flere melder sig. Generelt er Munkebo jo et meget mangfoldigt boligområde med mange etniciteter, og det skal ungerådet helst afspejle. De er fremtidens beboere.
- Hvad er din baggrund for at arbejde med disse ting?
- Jeg er uddannet økonom, og skulle nok have været revisor. Men jeg blev grebet af at arbejde med bæredygtighed og mennesker. Derfor tog jeg en overbygning som designleder, der gav mig indsigt i sociale og miljømæssige aspekter.
Det er spændende, hvordan man kan sørge for, at alle perspektiver bliver mødt i de ting, man gør. Jeg er meget glad for, at jeg er havnet i ALFABO, for her tænker vi hele tiden over hvilke mennesker, vi arbejder med. Jeg er helt tosset med det sociale aspekt.
Den almene verden er udfordrende og fantastisk på samme tid. Jeg kan godt få en idé om en ny legeplads og sige, at det skal vi da søge penge til. Men når jeg så møder beboerne, siger de måske: Jamen, vi vil meget hellere et fitnessrum. Og så gør vi bare det i stedet. Og det er fedt!
- Hvad er dit forhold til Munkebo?
- Jeg synes, Munkebo er et charmerende område. Selv på en tåget dag som i dag. Her er hyggeligt.
Vi har nogle problematikker omkring reducering af antallet af almene familieboliger, fordi vi har været på ghettolisten i en årrække. Dem bliver der arbejdet med lige nu, for at skabe den bedste løsning for Munkebo og boligområdets beboere.
Der er gang i et større lysprojekt, der skal skabe tryghed, fordi stikvejene ellers kan være meget mørke. Der er gang i det store haveprojekt. I det hele taget er det et meget spændende byrum at være i.
Jeg gør meget ud af at være, hvor beboerne er. Jeg skal gøre mit ansigt kendt i bydelen og blandt beboerne. Hvis de ved, hvem jeg er, og at mine intentioner gode, så kan vi sammen gøre en forskel.
- Så er vi tilbage, hvor vi startede.
- Ja, og vi har gået godt to kilometer. Det er sjovt at få lov at vise det boligområde frem, som jeg arbejder så meget med. Ruterne forbinder fint Munkebos etageboliger med det omkringliggende boligområde og de grønne arealer. Det opfordrer folk til at gå nogle andre veje, end de måske normalt går og symboliserer, at vores aktiviteter ikke udelukkende er for Munkebo. De er for hele bydelen og også for folk udefra.
FAKTA
Stillingen som strategisk bydelskonsulent er finansieret af Landsbyggefonden i fem år. Der er opmærket tre ruter i bydelen, som er henholdsvis 2,3 km (blå rute), 2,7 km (rød rute) og 3,1 km (sort rute). Skiltene på gåruterne er finansieret af Nordea Fonden, Kolding Kommune og ALFABOs organisationsbestyrelse. Der er 610 boliger i Munkebo og 1.200 boliger i hele bydelen.