Cykelprojekt lærer drenge...
En flok unge drenge fra Skovparken/Skovvejen-kvarteret er blevet ansat til at reparere cykler for boligområdets beboere. Her lærer de at passe et job og påtage sig et ansvar.
- Se her drenge. Den her cykel, kan I bare lege med. Den bliver sjov at samle, tror jeg. Det kan være jeres aftenprojekt.
Ordene kommer fra Leif Dam Christensen, daglig leder af Børnekontakten i Skovparken. Scenen er skuret bag Ambassaden, hvor det nye cykelprojekt har hjemme. To lokale drenge på 14-15 år hjælpes ad med at sætte cyklen op på et par kroge. De finder en ny kæde frem og går i gang med at skille den ad.
- Cykelprojektet går ud på at uddanne nogle unge drenge til at reparere de mest nødtørftige ting på en cykel. Vi har pt. ansat fire drenge i projektet, og det, de laver mest, er at lappe eller skifte slanger, fortæller Kai Hundrup, boligsocial medarbejder i ByLivKolding. Han er tovholder på cykelprojektet og er også til stede i skuret denne mandag.
- Fra sommerferien har vi haft åbent i to timer hver uge. Der kommer to drenge hver mandag fra klokken 16 til 18. Der er lavet et vagtskema, så de kan se, hvornår de skal være der, siger Kai Hundrup.
De to drenge kæmper nu koncentreret med at sætte kæden på cyklen. Det lykkes.
- Nu skal den bare have noget smørelse, så er den kørende, siger Kai.
Det startede med en kompressor
- Hvad synes I om at reparere cykler her i cykelprojektet?
- Vi synes, det er fedt. Vi kan lave vores egne cykler og hjælpe andre børn. Vi lærer at samarbejde og får nye venner. Jeg begyndte for to måneder siden, og jeg har allerede repareret omkring 15 cykler nu. Kæderne er det sjoveste at lave, men vi kan også lave gear, svarer den ene af drengene.
- Det er sjovt og spændende at komme her. Jeg har lige skullet lære det, men det er blevet mere spændende med tiden, svarer den anden.
Idéen til cykelprojektet kommer oprindeligt fra Mohamad Ajjawi fra Get2Sport. Han foreslog en cykelstation, hvor beboerne frit kunne komme og smøre kæden og pumpe dækkene på deres cykler.
- Derfor fik vi købt en kompressor og bygget nogle udendørsfaciliteter her foran skuret. Det kunne beboerne i boligområdet bruge. Så søgte min kollega, Jacob Andersen i ByLivKolding, nogle penge i kommunens integrationspulje til at lave et decideret cykelprojekt. Vi fik 15.000 og kunne starte projektet efter nytår, forklarer Kai Hundrup.
En cykelrytter fra Kolding Bicycle Club har været ude for at undervise drengene i at fikse de mest nødvendige mekanismer på en cykel. Det er noget, som har sat sig fast hos drengene.
- Hvor lang tid tager det jer at lappe en cykel?
- Maksimalt 5 minutter, lyder selvsikkert.
- Jeg har taget en cykel med, som er flad. Vil I lappe den?
- Ja da! Bare kom med den.
Drengene lærer at tage et ansvar
Drengene får vristet dækket af og pillet slangen ud. I skæret fra en lygte leder de efter hullet. Det er en af de svære. En af dem henter en spand vand, og snart bobler luften ud af et lillebitte hul. Den ene drengene tørrer på slangen ved hullet.
- Vi plejer altså at kunne finde hullet uden vand, lyder det.
De smører lim på og sætter en lap over. Nu skal det bare tørre.
- Drengene får løn for at komme her. De bliver betalt 72 kroner i timen. De får en lønseddel hver måned og de er ansat på kontrakt. Det er ligesom i det virkelige liv. Vi håber, at projektet her i Skovparken kan fortsætte med midler et eller andet sted fra, og vi vil lave et tilsvarende projekt i Gademix i Sydvestkvarteret, bemærker Kai Hundrup og konstaterer:
- Det er jo en succes. Beboerne bruger det og kommer her i åbningstiden hver mandag. Og der er mange gode ting i det for drengene: For det første lærer de at lave cykler og få beskidte fingre. De lærer at møde til tiden. De lærer at snakke med folk og være høflige overfor dem. De lærer at tage et ansvar.
Klokken nærmer sig nu fem. Der er en time tilbage og drengene skal til at kaste sig over endnu en cykel. Men først skal en forretning afsluttes. Kompressoren brøler endnu en gang, og trykluftventilen for enden af slangen hvisler et sidste suk.
- Værsgo! Så er din cykel færdig, siger drengene og sætter cyklen frem.
Fordækket er igen hårdt som sten. Cyklen ruller tjept og ubesværet. Det er perfekt arbejde.