Børn gør en forskel for ældre...
- Det er noget øv, det ville ellers være et rigtigt godt projekt, lyder det fra Susanna Arntsen (Sus), der er boligsocial medarbejder i ByLivKolding.
Hendes hjertesuk kommer på baggrund af, at ByLivKoldings nye projekt ”Børn gør en forskel for ældre” i Brændkjær og Fjordparken står stille. Den anden bølge af Corona har simpelthen umuliggjort at gennemføre projektet indtil videre.
- Ja, det er Covid-19, der har spændt ben, og det er der bare ikke noget at gøre ved. Ingen mødes. Slet ikke unge, børn og ældre, siger en bedrøvet Susanna Arntsen.
Formålet med projektet ”Børn gør en forskel for ældre” var ellers at skabe relationer på tværs af generationer. Børn i alderen 10-14 og ældre mennesker fra boligområdet skulle mødes ud fra devisen, at sådanne møder ofte skaber et frirum med plads til fantasi og leg. Projektet skulle gennemføres i samarbejde med Brændkjærskolen, der stod klar til at hjælpe.
- Skolen skulle være med til at rekruttere børnene, så vi derigennem kunne komme i kontakt med forældrene. Meningen var også at vi kunne bruge skolens lokaler og skolekøkken, men vi må slet ikke være på skolen i øjeblikket, fortæller Susanna Arntsen.
Projektet nåede dog at komme lidt fra start i sommer. To familier og et ældre ægtepar gik i sensommeren ture sammen og snakkede. Men da vejret i efteråret blev vådere og vådere, var det ikke holdbart at fortsætte udendørsaktiviteterne. Indendørs gøremål var et ”no-go”.
De ældre er klar
Helt fra starten var tanken at inddrage en seniorklub i Kolding midtby, hvor mange ældre i Brændkjær kommer.
- Jeg var nede og holde et oplæg i OK-Klubben om, hvad vi ville. Meningen var så, at børnene skulle derned senere og hjælpe med at servere kaffe og andet. Møde de ældre under lidt afslappede former. Så kunne de fortsætte med at mødes hjemme i boligområdet, siger Susanna Arntsen, der også har været i kirken og til stolegymnastik for at fortælle om projektet.
- De var alle meget hook på at møde de unge. Det kunne også være rigtigt hyggeligt for begge parter. De ville få meget glæde af hinanden, og nye netværk kunne opstå. Jeg forestiller mig, at børnene eksempelvis kunne spille PlayStation med de ældre. Omvendt kunne de ældre fortælle børnene om deres liv i Brændkjær, hvor mange har boet siden det blev bygget. Børn har meget krudt i numsen, og nogle ældre isolerer sig lidt. Det kunne være grobund for et godt naturligt venskab, hvor barnet måske kommer forbi en gang om ugen.
Projektet er nu på standby, men ByLivKolding forventer at komme i gang næste år.
- Vi håber, projektet kan startes i foråret 2021, hvis Coronaen tillader det, slutter en fortrøstningsfuld Susanna Arntsen.