Klub 18 hp

Klub 18+ er en klub for unge knægte over 18 år fra Skovparken/Skovvejen. På mandage i vinterhalvåret har de mødtes i klubben, der er et af ByLivKoldings temaforløb for børn og unge i boligområderne.

Grillkullene gløder kraftigt, mens kødet højlydt syder på risten ovenover. Kai Hundrup, der står bøjet over grillen, vender med hurtige bevægelser alle de grillstegte steaks. Det er mandag, klokken er 19.15, og det er ved at være spisetid.

Indenfor i Ambassaden i Skovparken sidder otte unge mænd omkring et bord. 5-6 andre sidder henslængt i hjørnesofaen. Der bliver grinet, snakket og råbt. Det ene øjeblik på arabisk, det næste på dansk. De tager venligt og åbent imod, rykker sammen, så der skabes en ekstra plads.

En mandagsklub

- Jeg synes, det er god klub, fortæller en af drengene på spørgsmålet om, hvad han synes om at komme i Klub 18+.

   - Mandag er mandag, du ved. Vi har brug for et sted at være. Senere på ugen går det af sig selv – især op til weekenden.

I køkkenet står Mustafa Müsti, Susanne Frahm og Sanne Ommen og skærer salat.

- Vi plejer altså ikke at lave mad til dem, det er kun fordi, vi har afslutning i dag. Normalt gør de det selv, siger Sanne Ommen.

En af drengene bekræfter; den er god nok, en dag hvor ingen gad lave mad, fik de slet ikke noget. Så er buffeten klar, og alle går til bords. I ti minutter er der nærmest stille i det lille lokale.

Sammenhold og omsorg

Alle drengene har udenlandske, ikke-vestlige aner, selvom mange af dem er født i Danmark.

Nogle studerer, og nogle arbejder. Andre ved ikke, hvad de vil endnu. Her i Klub 18+ har drengene mulighed for at snakke med etnisk danske voksne som Kai, Sanne og Susanne, der er boligsociale medarbejdere i ByLivKolding og Ungekontakten.

- Vi snakker med de unge om, hvad der fylder for dem i deres dagligdag, og de stiller både praktiske og eksistentielle spørgsmål. Vi kender dem gennem mange år, så de stoler på os, og vi kan give dem noget kvalificeret modspil, siger Susanne Frahm og tilføjer, at de unge selv har efterspurgt et tilbud som dette.

- De er her helt frivilligt. Det er deres klub, og det er dejligt at se det sammenhold og den omsorg, de viser hinanden, siger hun.

Aftener med indhold og humor

Næsten hver mandag har Klub 18+ haft en gæst, der har fortalt om et emne. Det har handlet om adfærd på internettet, adfærd i byen, kriminalitet, seksualundervisning, stofmisbrug, rollemodeller, ludomani, uddannelse, beskæftigelse og sprogbrug. Derefter er aftenerne blevet sluttet af med fællesspisning.

Denne aften slutter temaforløbet, og derfor står den på ren hygge med god mad. Snakken går livligt, mens der skovles ind. Tallerkenerne forlades én for én, efterhånden som hjørnesofaen fyldes.

De drenge, der har hjulpet med maden, får et ”tak for hjælpen”. Der ryddes op, skylles af og gøres rent. Nogle af drengene er hurtigt over alle bjerge, mens andre morer sig med at hælde vand på grillen og give koncert på en stakkels gammel westernguitar. Fællesskabet mellem drengene er til at få øje få. De holder sammen.

De sidste gløder i den våde dampende grill er slukket. Det er mørkt og stemmerne forstummes.

Sidste aften i Klub 18+ er overstået i denne omgang. Men drengene er helt klar på flere.