Seminar hp

Fremtidens drømme og udfordringer blev diskuteret på ByLivKoldings kvarternetværksseminar, der også havde oplæg, workshops og evaluering på programmet

- Hvordan hjælper vi bedst dem, der skal flytte fra boligområdet. Det bliver det helt store emne i den kommende tid. Nu har vi brugt tiden på at lave planerne indenfor tidsrammerne. Men alle ønsker det bedst mulige for alle indenfor disse rammer.

Jette Kristoffersen, udviklingskonsulent i Kolding Kommune forklarer udviklingsplanen for Skovparken og Skovvejen for deltagerne på en workshop arrangeret af ByLivKolding.

Men lad os spole tiden et døgns tid tilbage og starte med begyndelsen.

To dage i begyndelsen af oktober bød på et væld af nyttige og faglige input, da der blev holdt seminar om det boligsociale arbejde i Kolding. Deltagerne var alle medlemmer af de såkaldte kvarternetværk i ByLivKoldings fire boligområder, der består af professionelle indenfor de boligsociale indsatser og frivillige folkevalgte fra boligorganisationerne. Et kvarternetværk er altså de lokale kræfter, der arbejder sammen om det fælles mål; at engagere hele området.

 

Bedste og næste

Dag 1 begyndte med et oplæg om samarbejdsdreven innovation i boligsocialt arbejde af Jacob Torfing, professor ved Institut for samfundsvidenskab og erhverv ved Roskilde Universitet. Bagefter var der gruppearbejde om samarbejde med udgangspunkt i formiddagens oplæg.

Under overskriften ”Det bedste og det næste” var der om eftermiddagen lagt op til to timers evaluering af det forgangne år men også udvikling af visioner for fremtiden. Hvad var det bedste sidste år, og hvilke drømme får I øje på i det kommende år, blev deltagerne spurgt.

 

Fire emnebaserede workshops

Dag 2 blev indledt med fire forskellige oplæg og workshops. Et af emnerne handlede om tryghed og her holdt politiassistent Solveig Rasmussen oplæg.

- Jeg skal ikke fortælle jer, hvordan I kan føle jer trygge, så nu skal I på banen, sagde politiassistenten med bestemt mine.

- Men jeg kan sige så meget, at graffiti og henkastet affald fremmer mere af det samme og kan skabe utryghed. Men også at det modsatte er tilfældet.

En deltager ville vide, om man kan komme til politiet og være anonym?

- Ja, det kan man. Og en anmelder kan sidde og undre sig: gør politiet noget? Men man bliver ikke orienteret som anmelder. Der er tavshedspligt. Nogen gange får man besked. Især hvis der ikke er noget i sagen, fortalte Solveig Rasmussen.

I et rum ved siden blev der læst tekster af Astrid Lindgren på en workshop under overskriften ”Det gode børneliv”.

- Lindgren er fantastisk til at beskrive børnelivet. De er skrevet i en anden tid. Måske var ungdommen mere ukompliceret dengang, fordi der blev valgt for dig. Der var klare rammer. Jeg vil ikke idealisere den tid. I dag er det anderledes. Vi kan ikke reproducere vore barndom i dag for vores børn, som man kunne i gamle dage. Men der er stadig meget tillid og samlingskraft i Danmark. Det fandt jeg ud af da jeg kom til landet, fortalte ungdomspræst Benjamin König, der både kom omkring amerikanske film og afdøde danske filosoffer i sit oplæg.

I et fjerde lokale hed workshoppen Bevæg dig for livet. Her var projektleder Anette Hvidtfeldt i gang med at tale om forandringsledelse og bevægelse.

- Spørgsmålet er: bliver den viden, vi tilegner os som gruppe, i en lukket kreds? Vi skal påvirke den selvforståelse af ”Nej hvor er vi gode”. Tingene sander let til i systemet. Derfor skal vi have iværksat mikrohandlinger og skabe et erfaringsnetværk, hvis vi vil rykke ved noget.

Sidste punkt på andendagen var individuelle møder i de fire kvarternetværk.

 

Større forståelse

Møderne sluttede fredag ved middagstid, og i et af lokalerne tog Mette Hagesen, ByLivKolding ordet som den sidste.

- Så vil jeg sige tak. I har været engagerede og meget på. Jeg håber, I har snakket med nogle, I ikke har snakket med før og får nogle gode ting med hjem, sagde Mette Hagesen, sekretariatsleder i ByLivKolding.

Umiddelbart efter arrangementet var der positive reaktioner fra en række deltagere.

- Det har været rigtigt godt. Jeg er meget glad for at have mødt alle disse mennesker. Jeg har fundet en større forståelse for, at brikkerne passer sammen ligesom i et puslespil. Politi, kommune, boligforeninger og andre samarbejdspartnere. Før kunne jeg godt have en negativ forståelse for håndteringen af problemerne. Her kan jeg se med egne øjne, at der er sat ting i gang, der skal afhjælpe dem, sagde Kirsten Bauer, der er medlem af afdelingsbestyrelsen i Munkebo.

- Det var godt at få talt med de andre. De har erfaringer med de samme udfordringer som os. På sådan et seminar kan vi udveksle de erfaringer, og det har vi gjort. Jeg har fået et netværk, som jeg skal finde ud af at bruge.

 

Ansigter på samarbejdspartnere

Også fra to ansatte på det fremskudte jobcenter i Skovparken lød der positive toner.

- Det har helt bestemt været to gode dage. Det var rigtigt godt at få sat ansigter på mange af de samarbejdspartnere, vi kommunikerer med i det daglige, sagde Ghita Holm og Sidsel Nielsen, der begge er socialrådgivere og med for henholdsvis første og anden gang.

- Vi har fået virkelig meget ud af det for vores afdelings vedkommende. Vi fik især en hel del ud af workshoppen om tryghed. Vi fik mange brugbare oplysninger og snakkede med personer, der kunne hjælpe os. Hvor man skal henvende sig og det rullende politi. Nogle af de mere fagligt tunge emner har også sat sig, og det er jeg faktisk forbavset over, sagde Henny Gabriel, der er medlem af en afdelingsbestyrelse i Brændkjærområdet.

Kvarternetværksseminaret blev afholdt på Hotel Svanen i Billund den 3. og 4. oktober.