Rosenhuset 7 paint fotor

Festlig indvielse af fælleshus som nu står tomt...

Lige før Coronakrisen blev det nye fælleshus i afdeling 24 indviet med grillmad og guidet rundtur. Nu venter beboerne på bedre tider, for det nye hus er lukket helt ned.

Da det gamle fælleshus, Rosenhuset, i afdeling 24 for nogle år siden blev revet ned efter at dele af huset nedbrændte, besluttede man hurtigt at genopbygge huset. At det var en god idé, stod klart, da der 29. februar – kort før Coronavirussen lukkede Danmark – var indvielse af Rosenhuset version 2.0.

Over 150 beboere, ansatte og andre gæster tog det nye fælleshus og mandskabsbygning for otte boligafdelinger i det nordlige Kolding i besiddelse. Fælleshuset har været ventet med længsel, og netop fællesskab var emnet i flere af dagens taler.

- Vi vil værne om vores nye fælleshus, og der vil komme mange aktiviteter fremover. Det bliver et centrum for store fællesskaber mellem beboerne i dette område. Her vil udover festlige sammenkomster være undervisning, foredrag og debatter, hvor vi diskuterer samfundets udvikling og kurs. Tillykke med huset og pas nu godt på det. Rosenhuset skulle gerne holde de næste 50 år, sagde Ivan Bønneland, formand for afdeling 24 og udråbte et trefoldigt leve for huset.

Maskinpark, personale og beboeraktiviteter under ét tag

Derpå blev den store grillbuffet med okse, lam og svin serveret, og da de første havde smagt på herlighederne, begyndte rundvisningerne i huset, der udover fælleslokalerne også rummer mandskabsfaciliteter og garagebygning til de ejendomsfunktionærer, der arbejder i driftsområde 2.

I garagebygningen til det nye hus, kan boligforeningen AAB Kolding nu samle den lokale maskinpark, som tidligere var spredt over et større område. Alle ejendomsfunktionærerne kører ud derfra om morgenen, og slutter der om eftermiddagen, fortalte Niels Christian Sørensen, inspektør i driftsområde 2 under rundvisningen.

Mange af gæsterne luftede på rundturen deres begejstring for huset.

- Jeg synes, det er et fedt hus. Stort, nyt og hvidt. Og med et dejligt stort køkken. Dejligt, at vi kan mødes her med de andre beboere, sagde Gitte Olsen, beboer og bestyrelsesmedlem i afdeling 1.

Corona lukkede alt - også Rosenhuset

Rosenhuset lukket paint fotor

Men ak. Kun 11 dage senere lukkede statsministeren det meste af Danmark på grund af Coronavirus i landet. Huset ligger p.t. stille hen, lukket på grund af myndighedernes påbud og indgreb for at hindre udbredelsen af Coronasmitte.

- Huset er fuldstændigt lukket af. Vi må bare vente. Der er jo ikke andet at gøre. Vi skulle have haft foredrag om planter, bed og blomster af Bent Petersen fra Bents Planter. Så vi må vente til næste forår med det, siger Ivan Bønneland på en telefon.

Trods det altomfattende ”lockdown” af fællesaktiviteterne landet over er formanden glad for den gode indvielse den 29. februar.

- Det gik kanon. Folk var godt nok noget duperet over de fine faciliteter med fælleslokaler, køkken og møderum. ”Flot”, ”nyt” og ”moderne” var bare nogle af de ord, jeg hørte. Ja, de kom faktisk hen og sagde det til mig direkte. Heldigvis har vores mandskab taget bygningen i brug, og de er så glade for det deroppe. Nu glæder vi beboere os bare til, det er overstået, så vi også kan tage vores hus i brug, slutter Ivan Bønneland.