Bo trygt hjemmeside

Hvordan sikrer man sig bedst mod indbrud, så man kan bo trygt? Det fortalte ekspert fra TrygFonden om på et beboermøde i Brændkjær i marts.

- I Danmark er der årligt cirka 30.000 indbrud i private hjem. Det er tre gange så mange indbrud som i lande som Sverige, Norge eller Tyskland.

Det fortalte Richardt Andersen fra TrygFonden den 21. marts i fælleshuset på Snerlevej i Brændkjær. Richardt Andersen er forebyggelses-ekspert og pensioneret ledende politibetjent efter 40 år i politiet.

- Antallet af indbrud er desværre ikke faldende, og Kolding kommer ind på en 22. plads over flest indbrud i byer i Danmark.

Deltagerne til ByLivKoldings Bo-Trygt-foredrag denne torsdag eftermiddag var beboere fra boligafdelingerne i Brændkjærområdet, som var kommet for at høre om, hvordan man bedst kan sikre sig mod indbrud og bo trygt. Ifølge Richardt Andersen er 66 procent af den danske boligmasse ikke tilstrækkeligt sikret.

- Der er meget åbent her i boligområdet, og det er en god ting, for så kan tyven ikke operere uforstyrret særligt længe. Derfor er det også vigtigt at sørge for, at tyven skal bruge mere end tre minutter på at bryde ind. Sørg for at have gode låsemekanismer på døre og vinduer. Hvis tyven oplever, at der er godt sikret, går han videre til et nyt kvarter – ikke til naboen.


Indbrudstyvene går typisk efter smykker og teknik, og de fleste indbrud sker gennem folks vinduer, fortalte den pensionerede politimand og forebyggelses-ekspert. Alarmer kan give tryghed, men der er – ifølge Richardt Andersen – ingen beviser for, at det virker.

 

Nabohjælp i Brændkjær

Derimod er nabohjælp en løsning, der virker. Nabohjælp er, når naboer går sammen om at forebygge indbrud. Nabohjælp organiseres af Det Kriminalpræventive Råd og TrygFonden via en gratis app og rådgivning, når man vil forebygge indbrud sammen med sine naboer.

- Indbrudstyven frygter opmærksomme naboers øjne. Det er dokumenteret, at vi med Nabohjælp kan forebygge hvert 5. indbrud og samtidig få naboskabet til at blomstre, sagde Richardt Andersen. 

En af dem, der er med i et netværk omkring Nabohjælp i Brændkjær, er Helle Thrane Pagh, der var med til Bo-Trygt-mødet. Hun kan bekræfte, at det giver tryghed.

- Jeg har haft indbrud mange gange, dengang jeg boede i hus et andet sted i byen. Derfor er jeg superglad for, at vi har Nabohjælp, der hvor jeg bor nu, siger Helle Pagh, der bor i afdeling 9.

- Vi holder øjne og ører åbne, og hvis vi ser noget mistænkeligt, advarer vi hinanden på SMS. Vi er også nogle, der har nøgler til hinandens bolig, og det føler vi os trygge ved, siger hun.

Der er indtil videre afholdt tre Bo-Trygt-møder i ByLivKoldings boligområder, og et fjerde er planlagt.

- Når en tidligere betjent siger, at der er forholdsvis trygt at bo i boligområderne, så lytter folk, siger Birgitte Geltzer, boligsocial medarbejder i ByLivKolding og uddyber:

- Det handler om at få folk til at mødes om det at tage vare på hinanden og hjælpe hinanden. Få inspiration til hvordan man bor trygt. Dét, at man kan regne med naboens hjælp, giver både fællesskab og tryghed.