Fdselsdag hp

Om det var kagemanden, kaffen og sodavanden, der lokkede, eller det var stedets gode ry? I hvert fald strømmede børn og voksne til Ambassaden, hvor Børnekontakten har hjemme, da daglig leder Leif Christensen slog dørene op til fødselsdagsfejring torsdag den 17. januar.

Værestedet Børnekontakten fejrede 25 års fødselsdag med åbent hus for alle med tilknytning til stedet.

Den første, der tog ordet, var formand for Børnekontakten, Lissen Ilona Schougaard:

- Det er 25 år siden, nogle ildsjæle kunne se, at der her i Skovparken var et behov for, at børn havde et sted, de kunne gå hen efter skole. Et sted med voksne i øjenhøjde, der havde tid til at lytte, lege og snakke. Men også tid til alvor. Det var et ambitiøst projekt, sagde Lissen Ilona Schougaard.

Hun fortalte, at Børnekontakten oprindeligt var et treårigt projekt i en pavillon - eller nærmere bestemt en skurvogn, som udgjorde de midlertidige faciliteter på 19 kvadratmeter.

I årene 1994 til 2014 er Børnekontakten et samarbejde mellem Ungdommens Vel, Kolding Kommune, skolen og boligforeningen. I 2014 fusionerede Ungdommens Vel med KFUM’s sociale arbejde, som Børnekontakten er en del af i dag.

- Rammerne har ændret sig over årene, og det der startede i en lille skurvogn måtte hurtigt udvides, og i dag har Børnekontakten hjemme i denne moderne bygning, Ambassaden. Men selvom rammerne har forandret sig, er der ting, der ikke har forandret sig, nemlig Børnekontaktens formål og værdigrundlag: At møde Børn og unge i Kolding, hvor de færdes med det formål at give dem anonym kontakt til voksne, der vil lytte og engagere sig. Det er og bliver det samme formål, og det er netop styrken i Børnekontakten. Det er noget, der ikke forandrer sig i denne foranderlige verden. Noget genkendeligt, stabilt og forudsigeligt. Det skaber tryghed for børn. I trygge tillidsfulde rammer spirer venskaberne på kryds og tværs, sagde Lissen Ilona Schougaard og sluttede af:

- At Børnekontakten har eksisteret i 25 år viser dens berettigelse. Jeg tror, den vil leve mange år endnu. Jeg vil gerne slutte med et citat, der betyder meget for mig: Omsorg er det, den for tiden stærke skylder den for tiden svage. Tillykke!

Et paradis for områdets børn

Der er tilknyttet omkring 50 børn mellem seks og 10 år, og der kommer dagligt 15-20 børn i Børnekontakten, der har åbent alle hverdage sidst på eftermiddagen. Det er det lokale fritidsværested efter skole og SFO, hvor de lokale børn og unge kan komme gratis og mødes med hinanden plus en gruppe forskellige voksne medarbejdere.

I Børnekontakten kan børnene få hjælp til de sidste lektier, hjælp til justering af deres cykler, blive hjulpet til at komme i gang med deres fritidsinteresser, men vigtigst at få en snak med de voksne. Børnene kommer og får udviklet deres sociale grænser og hermed respekten for hinanden.

Et af de børn, der begyndte at komme, da det hele startede for 25 år siden, var Tenna Kaufmann, som deltog i fejringen:

- Jeg var fem, da jeg begyndte at komme i Børnekontakten sammen med min storebror. Dengang var det bare i en skurvogn, men det var et paradis, for der var plads til at være barn. Det var et frirum for os børn og en god måde at komme i kontakt med hinanden. Jeg var ikke typen, der gik ud og opsøgte andre relationer. Vi tegnede og spillede, havde fester og optrædener. Det var bare så supersjovt! Og der var altid en voksen, der havde tid til dig, det var rigtigt rart, fortæller Tenna Kaufmann, der kom næsten hver dag som barn.

I dag er Tenna Kaufmann 29 år og har en søn, som kommer i Børnekontakten en gang i mellem sammen med sin mormor, som er frivillig. I dag er det nemlig 2. generation af børn, der kommer i Børnekontakten, og en del af dem har en mor eller far, der selv har brugt Børnekontakten som barn.

Børnekontakten sætter spor i børnenes hjerner

Den næste taler var formanden for afdelingsbestyrelsen i afdeling 21, Skovparken, Benny Rasmussen:

- Jeg vil også sige stort tillykke til Børnekontakten. Og specielt til Leif, som børnene har tillid til. Jeg kommer her selv tit, og vi synes i afdelingsbestyrelsen, at det er værdifult for Skovparken, at vi har Børnekontakten. Vi forsøger at bakke op, så godt vi kan, sagde Benny Rasmussen og udråbte tre hurraer.

Carsten Brogaard Refshauge repræsenterede KFUM:

- Jeg synes, Børnekontakten er et rigtigt godt navn for stedet her i Skovparken. Børn kan få kontakt med hinanden men også med voksne. Her er mange forskellige fællesskaber og samarbejder med lokale aktører. Jeg håber, Børnekontakten kan fortsætte det gode samarbejde med de lokale fællesskaber, så endnu flere familier kan få glæde af stedets mange aktiviteter. Børnekontakten sætter spor i børnenes hjerner, det er et fristed for dem, og mange børn har gennem tiden været på deres første tur til Legoland eller Århus med Børnekontakten, sagde Carsten Brogaard Refshauge, afdelingsleder i KFUM’s Sociale Arbejde og ønskede tillykke med jubilæet.

Børnekontakten har i alle 25 år haft den samme leder. Det er Leif Christensen, som har formået at skabe et miljø så stærkt, at familier, der var tilknyttet værestedet for 20 år siden, stadig er tilknyttet som Tennas Kaufmanns familie.

- Det er fedt, I gider at bruge en halv times tid på os en torsdag. Det er godt at se jer alle sammen. Børnene har siden 13. januar 1994 haft dette sted, hvor de kan komme og gå som de har lyst, og det fungerer rigtigt godt. Det er et fritidstilbud, og børnene kommer i dag fra 6-7 forskellige skoler. Tidligere kendte de lidt mere til hinanden, og netop derfor er det jo godt at have et fælles lokalt sted at mødes. Tak fordi I er her, sagde Leif Christensen.

Og da var den store kagemand blevet fortæret.

Lidt billeder fra fødselsdagsfejringen

Fdsesldag2

Fdselsdag3Fdsesldag4