Lektiecaf hp

En ny lektiecafé i Munkebo giver skoleelever en hjælpende hånd til lektierne. Mange har meldt sig som frivillige lektiehjælpere.

13 børn arbejder koncentreret med skolebøgerne rundt omkring ved bordene denne tirsdag eftermiddag, hvor der er lektiecafé i Munkebos fælleshus Den Grønne Gren. Fem voksne lektiehjælpere cirkulerer rundt klar til at vejlede dem. En af dem er Jørgen Høier, der er 53 år.

- Jeg har meldt mig, fordi jeg har en interesse i mennesker, som har et lidt andet udgangspunkt, end jeg selv har som velbjerget hvid dansker. Jeg vil gerne række ud og hjælpe dem, siger Jørgen Høier, der er frivillig i den nystartede lektiecafé i Munkebo.

Og Jørgen Høier er bestemt ikke den eneste, der vil give en hjælpende hånd. Da lektiecaféen i Munkebo skulle startes i april blev rekrutteringen af frivillige nærmest ramt af en sneboldeffekt.

- I starten var det lidt svært at skaffe frivillige. Der kom ikke så mange tilmeldinger, men så tog det fart lige pludselig. Og nu står vi så med 16 frivillige, siger Jacob Andersen, boligsocial medarbejder i ByLivKolding.

Jacob har som tovholder på projektet i samarbejde med Dansk flygtningehjælp igangsat lektiecaféen og fundet alle de frivillige. Han fortæller, at rekrutteringen er foregået ved opslag i Tobbers Kaffebar, Frivillig net Universitetet, Designskolen og personlige netværk.

Lektiecaféen holder åbent hver tirsdag fra kl. 17 til 19. Baggrunden var et behov for voksenhjælp, for der var ikke noget tilbud i forvejen. Alle børn og unge fra 4. klasse til 3.g er velkomne – de behøver ikke at have bopæl i Munkebo.

 

Alle er velkomne i lektiecaféen

Lektiehjælper Mariam Ahmad El-Chami på 18 år er selv er vokset op i Munkebo. Da hun var folkeskoleelev, var der også en lektiecafé, og her kom hun meget.

- Jeg ved derfor, hvor vigtigt, det er at kunne komme sådan et sted, og få den hjælp, du måske ikke kan få derhjemme. Mine forældre var ikke gode til matematik, men den hjælp jeg fik i lektiecaféen gjorde, at jeg lærte det, siger Mariam Ahmad El-Chami, der er ved at tage eksamen på HHX, en ungdomsuddannelse med økonomi- og erhvervsfag. Hun er allerede kommet ind på lærerseminaret og starter til vinter.

- Det er vigtigt at være positiv og engageret, når man arbejder med børn. Så kan man bedre motivere dem til at fået lavet deres lektier, siger Mariam Ahmad El-Chami og fortsætter:

- Man er altid glad, når man kommer hjem herfra, fordi børn er virkelig gode til at få en i bedre humør.Det er frivillig Jørgen Høier, der til dagligt er lærer i Seest, enig i.

- Det gør godt at gøre noget godt for andre. Og det her er nogle andre børn, end jeg underviser til dagligt. Og de er ikke skole, så jeg kan gå til dem på en helt anden måde og hjælpe dem mere direkte med deres vidensopbygning. Det er et andet rum end skolen – både for dem og for mig, siger Jørgen Høier.

Lektiecaféen er nu i fasen med at matche antallet af frivillige med antallet af børn.

- Vi er i den heldige situation måske at kunne åbne endnu en dag hver uge på grund af opbakningen fra de mange frivillige voksne. Men nu er vi i gang. Vi har startet caféen, og så skulle de frivillige gerne køre den videre, siger Jacob Andersen fra ByLivKolding.