hverdagskonomi hp

18 beboere i Skovparken fik i september opkvalificeret deres viden om økonomi – både i husholdningen og generelt i samfundet. Det kom der mange gode samtaler ud af.

Skoleleder Brian Kronborg løfter blikket fra sine papirer og kigger ud over forsamlingen i Skovparkens fælleslokaler denne mandag eftermiddag. Alle er kvinder med anden etnisk baggrund end dansk. Underviseren sender dem et bredt smil og begynder dagens lektion i opkvalificerende økonomi.

- Jeg lovede sidste gang at undersøge, hvad det koster at være kunde i en bank. Det er faktisk svært at få overblik over. Men jeg har fundet en hjemmeside, der hedder basalbetalingskonto.dk. Der kan man se, hvilke banker, der er her i Kolding og se, hvad de tager for en grundkonto, indleder Brian Kronborg og fortætter:

- Den giver et billede, men det er ikke et fuldstændigt overblik. Man skal ind og undersøge hver enkelt bank. Nogle banker er billige på ét gebyr og dyre på noget andet. Det tager lidt tid at finde ud af.

 

Halvdelen af lønnen går til skat

Deltagerne grifler ihærdigt ned på deres blokke. Der er tydelig interesse at spore for emnet. Det er nyttig viden i de fleste hjem, og det er netop derfor ByLivKolding i efteråret 2019 har valgt at tilbyde dette økonomikursus i samarbejde med AOF Sydjylland. Dette er anden aften ud af tre. ByLivKolding har tidligere arrangeret kurser i samarbejde med AOF blandt andet i dansk, engelsk, økonomi og IT. I en lille pause er der mulighed for at spørge en af beboerne om, hvorfor hun har tilmeldt sig kurset.

- Jeg vil gerne lære noget mere om min økonomi. Jeg forstår slet ikke alt det der med renter og skat. Men jeg tror jeg kan lære det, og jeg synes, det er spændende, siger Farha Hassan, der er etnisk somalier.

Og så går underviseren videre i teksten.

- Så skal vi snakke om skat. Skatten i Danmark er progressiv, hvilket betyder, at jo mere man tjener, jo mere skal man betale i skat. Alt under 46.200 kroner kan du beholde for dig selv. Af det man tjener over 46.200 kroner skal man først betale kommuneskat som er 25 % i Kolding. Udover det betaler man 12 % i bundskat til staten. Tjener man over 513.400 kroner, så skal man også betale topskat. Det er 15 % oven i – også til staten. Hvis du går på arbejde, skal du desuden betale et arbejdsmarkedsbidrag på 8 % af den personlige indkomst, forklarer Brian Kronborg, mens han skriver løs på et whiteboard. Han er gammel bankmand og har undervist bankrådgivere i mange år.

- Så alt i alt cirka halvdelen, af det vi tjener: haps.

 

Diskussion om det danske skattesystem

- Hvorfor skal vi betale så meget, spørges der i henhold til skat.

- Så er vi nødt til at tale lidt om ideologi. I Danmark skal unge ikke betale for at gå i gymnasiet eller på universitetet. Det betales over skatten. Hvis man bliver syg kan man tage på sygehuset og blive behandlet. Det er sådan et samfund, vi har valgt at have i Danmark. Vi vil gerne have, at vi tager vare på de svageste. Dem der ikke kan selv. Men den model fungerer også kun hvis dem, der godt kan selv, også gør noget. Hvis det kan betale sig ikke at deltage, er det et problem. Det er derfor, vi snakker så meget om, at det skal kunne betale sig at arbejde, siger Brian Kronborg og udfordrer sine elever:

- Nogle vil gerne have skatten sat ned. Men hvis vi skal sætte skatten ned, så skal vi spare på noget. Hvad synes I, vi skal spare på? Sundhedssystemet står for cirka halvdelen. Skal vi skære det ned?

- Nej, det ligger fast, lyder det fra forsamlingen.

- Skal de gamle have pension?

- Ja.

- Hvad med de arbejdsløse? Skal de have understøttelse?

- Nej, de kan bare arbejde… jeg vil ikke betale for dovenskab, siger en deltager.

- Nej, det kan man ikke sige. Nogle bliver fyret og kan ikke finde et job, siger en anden.

Og pludselig er en diskussion i gang. Snakken går livligt og der bliver både grinet og råbt, lige indtil læreren skærer igennem:

- Nu skal I til at lave noget. I skal udfylde dette budgetskema, og så gennemgår vi det sammen.

 

Sjovere end at undervise bankfolk

Mens deltagerne arbejder med at skrive budgetter, fortæller Brian Kronborg om sin oplevelse af økonomikurset i Skovparken.

- Deltagerne giver udtryk for, at de får noget ud af det, og gerne vil have mere. Vi har også tilrettelagt undervisningen rimeligt bredt, men jeg synes, de kan mere, end jeg havde regnet med. Jeg underviste bankrådgivere i mange år og kunne til sidst næsten forudsige, hvad de ville svare. Det her er lidt sjovere, fordi der her også kommer uventede svar. Vi får os nogle gode snakke om skat, og hvorfor vi gør, som vi gør i Danmark, og hvilke konsekvenser det har for borgeren og samfundet.

Da budgetterne er skrevet færdige, gennemgås de i plenum. Der er lektier til næste gang: gå ud i de lokale butikker og tjek priserne på 10 bestemte varer. Så sammenligner vi næste gang. Den er kvinderne helt med på. På vej ud fortæller Marie Joy Morala om sin personlige tilgang til kurset:

- Jeg kom for at lære mere om hverdagsøkonomi. For at få nogle idéer og inspiration til, hvordan jeg kan forvalte mine penge. Jeg har for længst selv oprettet en budgetkonto, men jeg tænkte, at det kunne være rart at lære mere om det. Min økonomi var ikke så god før. Jeg havde svært ved at få det til at hænge sammen. Jeg synes, at det kører rigtig godt nu. Der er mange ting, jeg tænker over først, før jeg køber nu end før. Så det er ligesom en genopfriskning af min viden om at håndtere økonomien, siger hun og tilføjer:

- Jeg har lært rigtig meget på økonomikurset. Eksempelvis hvordan jeg kan spare lidt mere og få et overblik over, hvor mine penge bliver af.