Billede til artikel om Livhistorier om Onkel Tom Fotor Fotor 2 Fotor 2

Fem piger sidder overfor en ældre herrer i en oplyst stue. Huset ligger på Liljevej i Brændkjær. Alle er lidt spændte og en af pigerne sætter tøvende en lydoptagelse på hendes Iphone i gang.

Den ældre herrer hedder Thorsten Østergård og de fem piger går i 7.-klasse på Brændkjærskolen. Anledningen er projekt-livshistorier i Brændkjær. 

Thorsten er tidligere skolelærer på netop Brændkjærskolen og har også siddet i menighedsrådet i flere år. Han er en lokal ildsjæl med stor hukommelse.

Thorsten sidder forventningsfuldt og svarer på pigernes spørgsmål, der stilles efter tur:

”Hvordan husker du Onkel Tom?”

Thorsten taler med en fin gammelmandsrøst og begynder at fortælle om Toms daglige gang omkring Brændkjær-kvarteret.  

”Jeg kan huske at Tom boede i Hønsehuset ved Brændkjærgård og han snakkede tit med børnene.”

Thorsten holder en lille pause og går nu længere tilbage i tiden, inden Onkel Tom kom til Brændkjær.

Han fortæller, at Tom var helt speciel. Onkel Tom deltog i Første Verdenskrig, hvor han kæmpede på tyskernes side. Den tyske stat belønnede ham med en plads på et tysk universitet. Her lærte han flere sprog. Efter krigen kom Onkel Tom til Vonsild, hvor han byggede sin egen Løvhytte. Den blev kaldt ”Onkel Toms Hytte” og derfor kalder vi manden med det borgerlige navn: Christian Emilius Kaae for Onkel Tom.

Thorsten er nu i fuld vigør. Levende tegner han Brændkjærkirkens opførelse i luften med sine arme. Onkel Tom var en del af kirkens indvielse. På bordet foran Thorsten og pigerne er der digte og selskabssange, som Onkel Tom skrev til forskellige lejligheder.    

De fem piger sidder med store øjne og lytter. Hele samtalen er blevet mere spontant. De kigger ikke længere på de indstuderede spørgsmål foran dem, men spørger nu frit fra hoften.

Flere af pigerne er kommet i tanke om, at de har forældre og bedsteforældre, der er vokset op i Brændkjær. Mon de kender Onkel Tom?

Mødet mellem Thorsten og pigerne: Amanda, Stinne, Julie, Cecilie og Tina var et samarbejde mellem Brændkjærsskolen, Kolding Stadsarkiv og ByLivKolding.

De fem piger har besøgt yderligere en beboer og har endnu to interviews tilgode. Koldings Stadsarkiv gemmer de interviews, som de optager.  

Mødet var en del af projektet Livshistorier i Brændkjær, som også tidligere har sat fokus på historiefortælling mellem generationerne.